12 de abril de 2011
12.04.2011

INSCRIPCIÓ | 40È ANIVERSARI I PREMIS REGIÓ7

Un mes del terratrèmol

El Japó equipara la crisi de Fukushima amb la de Txernòbil

El govern nipó eleva de cinc a set, el nivell màxim, la severitat de la crisi nuclear provocada pel terratrèmol

13.04.2011 | 11:28
Imatge facilitada per TEPCO d´un dels reactors de Fukushima.

El Japó ha augmentat la severitat de la seva crisi nuclear al nivell més alt aquest dimarts, posant-la al mateix nivell que la del pitjor desastre nuclear de la història que va tenir lloc a Txernòbil, a Ucraïna, el 1986. Després que un altre terratrèmol hagi remogut l'est del país, un incendi ha tornat a afectar la planta energètica Fukushima Daiichi, tot i que en les últimes hores els enginyers semblen haver controlat les flames.

Els esdeveniments dels últims dies indiquen que el gestor de la planta és encara lluny d'aconseguir refer els sistemes de refrigeració dels reactors, un fet crític per aconseguir rebaixar la temperatura de les sobreescalfades barres de combustible.

Una font oficial de l'Agència de Seguretat Nuclear i Industrial japonesa ha dit que basat en els nivells acumulats de radiació expulsada, la severitat de l'incident ha pujat fins al grau 7, el pitjor d'una escala reconeguda internacionalment.

Anteriorment s'havia situat aquest nivell en el grau 5, com el que es va atorgar a l'incident de Three Mile Island, als Estats Units, el 1979.

Un nivell d'incident 7 implica un vessament de radioactivitat major amb efectes generalitzats sobre la salut i el medi ambient, mentre que un nivell 5 és una emissió de material radioactiu limitada, amb diverses morts, segons l'Agència Internacional de l'Energia Atòmica.

Amb tot, diversos experts asseguren que el nou nivell exagera la severitat real de la crisi i que l'incident no es pot comparar amb el desastre de Txernòbil, que va emetre radiació sobre la major part d'Europa.

"No és ni de tros a prop d'aquell nivell. Txernòbil va ser terrible, va explotar, no hi havia contenció i hi va quedar gent atrapada. A la planta japonesa s'està contenint la radiació. A l'únic lloc on no s'ha pogut contenir és a la piscina de combustible que es va incendiar", ha dit l'especialista nuclear Murray Jennex, professor associat a la Universitat San Diego de Califòrnia.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook