09 de novembre de 2012
09.11.2012

La veu d'Amat-Piniella serà present demà a l'acte del 50è aniversari de l'Amical

L'actor manresà Ivan Padilla interpretarà a Barcelona fragments de "K.L.Reich", on l'escriptor va relatar la seva experiència a Mauthausen

10.11.2012 | 09:19

La commemoració del 50è aniversari de la fundació de l'Amical de Mauthausen inclourà demà la lectura d'alguns fragments del llibre K.L.Reich, de Joaquim Amat-Piniella, per part de l'actor, també manresà, Ivan Padilla. En el decurs de l'acte -que començarà a 2/4 de 5 de la tarda, al Casal del Metge de Barcelona (carrer de la Tapineria, 10)-, intervindrà en representació de l'Ajuntament de Manresa el regidor d'Ensenyament, Antoni Llobet. La vetllada inclourà també el concert Músiques de l'Holocaust i Cançons dels brigadistes del popular Quartet Brossa.
Aquest acte s'emmarca en el seguit d'activitats que la comissió d'honor de l'Any Amat-Piniella està preparant, de cara al 2013, amb la finalitat de donar a conèixer la vida i l'obra de Piniella, en el centenari de l'escriptor, no tan sols a Manresa, sinó també més enllà de la capital del Bages.
En aquest sentit, el proper 16 de novembre tindrà lloc a la Sala Gran del Teatre Kursaal, a les 9 del vespre, l'acte Amics d'Amat. Organitzada per Òmnium Cultural del Bages, la vetllada preveu la participació de diferents artistes de Manresa i comarca, en suport a la campanya de subscripció popular que culminarà amb la instal·lació d'una escultura de l'escriptor al Casino. El programa preveu, a més, la participació, entre d'altres, de Mireia Pintó, Vladislav Bronevetzky, Santi Arisa, Manel Camp, Odd Trio, Abrília, l'Agrupació Cultural del Bages i l'Escola de Dansa Julieta Soler.
Nascut el 22 de novembre de 1913, Joaquim Amat-Piniella va participar de ben jove en la vida cultural i associativa de Manresa, a través del periodisme, la literatura i la crítica d'art i cinema.
El maig de 1945, després de ser alliberat el camp de Mauthausen (Àustria) per les tropes nord-americanes, Piniella es va establir durant uns mesos a Andorra, on escriví la seva obra més coneguda, K.L. Reich, un relat que, en forma novel·lada, exposa les seves pròpies experiències com a supervivent de l'holocaust nazi. Després de vèncer diversos problemes amb la censura i d'una primera edició en castellà, l'obra fou publicada el 1963 i obtingué, dos anys després, el premi Fastenrath. Precursora del realisme històric a Catalunya, K.L. Reich és considerada un dels exponents més reeixits del gènere conegut com a literatura concentracionària, al costat d'obres d'autors amb projecció internacional com Primo Levi, Robert Antelme, Imre Kertész i Jorge Semprún.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook