El Centre Cultural Miramar de Sitges es convertirà durant tres mesos en un gran espai cubanero. La companyia, nascuda en aquest municipi del Garraf, va complir 40 anys el 2020, però la pandèmia va obligar a ajornar-ne la celebració. Ara, a través d’una exposició, s’ofereix una «experiència immersiva» en la història de La Cubana. «La gent passarà per dins del nostre món i veurà com hem creat i com hem viscut tots aquests anys», explica un dels fundadors i director de la companyia, Jordi Milán.

Gran festa amb globus en una acció de La Cubana del 1988 | LA CUBANA

La mostra s’inaugurarà el 17 de juny i es podrà visitar fins al 26 de setembre. Les entrades ja estan a la venda, però s’han de comprar a través de la pàgina web de Cultura Sitges (www.culturasitges.cat/entrades) o bé a l’Oficina de Turisme de Sitges. En cap cas n’hi haurà a les taquilles del Miramar. D’aquesta manera, tothom tindrà hora per anar a l’exposició i s’evitaran les aglomeracions, que en el context actual de pandèmia no són recomanables.

Imatge de l’espectacle «Gente bien», de fa cinc anys | LA CUBANA

La mostra La Cubana, 40+1 anys: un viatge del ‘no-res’ fins al 2021 retorna el món de La Cubana als seus orígens. La companyia, nascuda a Sitges com un grup de teatre amateur dels anys 80 ha internacionalitzat una manera molt pròpia de fer teatre. Ara es fa una mirada retrospectiva a aquest llegat a partir d’objectes, vestuaris i escenografia que permetran al visitant reviure els espectacles i fer una immersió a la profunditat de l’univers cubanero.

L’exposició és de gran format i, a més dels espais expositius del Miramar, ocuparà també l’auditori, el pati i les terrasses de l’edifici, que es transformaran temporalment en un gran magatzem de la companyia. Durant les seves quatre dècades d’història, La Cubana ha fet 12.000 representacions de divuit espectacles en 200 teatres del món i l’han vist més de cinc milions de persones.

El regidor de Cultura de Sitges, Xavier Salmerón, assegura que és un «honor» acollir l’exposició del 40è aniversari de La Cubana i afirma que la mostra posa de valor el caràcter i llegat artístic del municipi. A més, hi veu també un efecte bàlsam: «Els colors i la fantasia de La Cubana ens faran desconnectar del món exterior tan estrany que vivim».

La companyia va néixer de la mà de Jordi Milán i Vicky Plana el 1980 amb vocació amateur i sense pretensions però, ja a partir del seu primer espectacle, l’èxit els va dur a recórrer el món fent riure a través de l’observació de la quotidianitat. «Érem una de tantes companyies amateur que hi ha a Catalunya però al final ens hi hem pogut dedicar professionalment», explica Milán.

L’efemèride dels quaranta anys de La Cubana s’acompanya també amb un conjunt d’activitats paral·leles durant el mes de juliol. Al Cinema Retiro es projectaran els capítols de la sèrie Les Teresines, mentre que al Teatre Prado hi haurà projeccions audiovisuals de les obres teatrals que ha produït La Cubana.