Més enllà de donar-li una nova cara i restaurar la majestuositat de l’orgue de la Catedral de Solsona, un objectiu de la campanya era donar a conèixer els seus secrets a la població. Aprofitant que l’interior de l’instrument està desmuntat i que és el moment ideal per poder visitar les seves entranyes i entendre el seu funcionament.

Entre els afortunats de poder veure un orgue per dins s’hi troben els infants de les escoles solsonines. Les regidories d’Educació i Cultura de l’Ajuntament de Solsona han organitzat una vuitantena de visites pels alumnes de primària de la ciutat que en els últims mesos han anat visitant la Catedral de Solsona de la mà de la cooperativa Solsona Experience, unes visites que ja s’havien organitzat abans de forma oberta a tota la població que volgués. «Des que hem començat a fer aquestes visites han passat a conèixer els secrets de l’orgue prop d’un 10% de la població de Solsona», explica Iván Viladrich, guia de la visita i membre de Solsona Experience.

Viladrich ha acollit 660 infants de totes les escoles de la ciutat en grups reduïts per poder complir amb les mesures de seguretat en l’hora que dura el recorregut a través de les estretes habitacions de la catedral desconegudes per la gran majoria de la població. El guia destaca la visió diferent que tenen els infants a l’hora de dur a terme les visites. «Les mateixes preguntes dels infants ens han fet plantejar-nos i aprendre algunes coses», assegura Viladrich.

El membre de Solsona Experience destaca el bon seguiment de les visites i del gran interès que ha generat la restauració de l’orgue en la població solsonina. En aquest sentit recorda que és l’última oportunitat en les properes dècades, fina a la propera restauració, que es podrà visitar l’interior de l’instrument i veure de prop els seus secrets com els tubs, els secrets, les grans manxes o veure ben de prop la cadireta i el teclat.