Internet facilita la cerca a qui busca les seves arrels familiars. Un dels recursos digitals existents i que es pot utilitzar de forma gratuïta és la pàgina web www.familysearch.org. Està creada per la comunitat religiosa mormona i actualment disposa de registres genealògics de més de 110 països.

Eines informàtiques per crear un arbre genealògic | DCSTUDIO/FREEPIK

Més de 40.000 rotllos de microfilms amb milions d’imatges obtingudes per l’Església mormona en gairebé 200 arxius espanyols reposen al costat de documents de tot el món a la Biblioteca d’Història Familiar de Salt Lake City (Utah-EUA), a dos-cents metres de profunditat sota les Muntanyes Rocalloses.

Eines informàtiques per crear un arbre genealògic | GENEANET

Aquesta base documental, en procés de digitalització, permet als membres de l’Església de Jesucrist dels Sants dels Últims Dies, coneguda com a mormona, complir amb el seu compromís religiós de trobar els seus ancestres perquè puguin abraçar la seva religió, però a més constitueix un important registre genealògic.

Un cop l’usuari s’hi ha registrat, pot utilitzar el formulari per cercar les dades del seu avantpassat. Si el llibre on s’ha de cercar està indexat, li mostrarà les dades relatives al seu avantpassat. També es pot cercar la informació directament al catàleg i filtrar la cerca per la població. Si el llibre que ens interessa està microfilmat, ens deixarà visualitzar les pàgines escanejades. A la imatge, els llibres microfilmats de Manresa.

En l’actualitat moltes persones recorren a la prova d’ADN per superar els obstacles en la seva recerca d’història familiar. Quan no és possible trobar informació per retrocedir més en el seu arbre familiar, una prova d’ADN podria ajudar a trencar aquestes barreres de recerca. Hi ha diverses companyies d’ADN que proporcionen oportunitats per a trobar a parents en el que s’anomena «llista de concordances d’ADN», un grup de persones amb perfils genètics similars que comparteixen un avantpassat comú. Hi ha quatre companyies que ofereixen la prova genètica, les més importants i que concentren el 90% de tots els tests que s’han fet en el món són: Ancestry, 23andme, Family Tree DNA i My Heritage. El cost de la prova d’ADN és a partir de 69 euros. Un cop sol·licitada la prova, ens enviaran un kit amb tot el necessari per obtenir la mostra. Després, es col·loca en un petit cilindre que la conservarà fins a arribar al laboratori. Els resultats apareixen en una pàgina web privada, en la qual es pot veure un mapa del món que ens assenyala les regions d’on provenen els avantpassats i quin percentatge d’ADN ve de cada part. També hi l’altra cara de la moneda. Manuel Pérez-Alonso, catedràtic de Genètica a la Universitat de València, comenta que quan hi hagi milers de milions de genomes seqüenciats, serà possible conèixer els nostres ancestres amb rigor. De moment, amb les eines de què es disposa ara mateix, no es pot assegurar al 100% els resultats.

Hi ha infinitats de programes i plataformes per crear un arbre genealògic. Les més comunes són MyHeritage, FamilySearch, Geneanet i GDS. La versió gratuïta de Geneanet (es.geneanet.org) ofereix crear un arbre genealògic amb un nombre il·limitat d’individus, consultar la base de dades i activar una alerta per correu electrònic de cognoms que ens interessi. En la versió prèmium, amb una subscripció anual de 50 euros, ofereix cerques complementàries (pares, llocs propers...), una eina per comparar automàticament l’arbre amb tota la base de dades, l’opció de comparar l’arbre genealògic entre l’arbre d’alguna altra persona, entre d’altres d’opcions.

Un altre programa és el GDS (gdsystem.net) desenvolupat per l’empresa catalana Marshall System. A diferència de la majoria de programari de genealogia, desenvolupat i pensat majoritàriament per al món anglosaxó, destaca perquè permet la introducció dels cognoms segons el sistema espanyol de doble cognom. També inclou arxiu de fotografies, documents i notes de veu, calcula la relació entre persones i permet la possibilitat de crear una pàgina web. El programa té un preu únic de 88 euros.