La màgia és poderosa, tant que, per exemple, pot convertir el que avui són entelèquies en titulars de diari. Però també pot fer que de la combinació de talent i treball se'n projecti un territori que creix, massa sovint al marge de la gran centrifugadora barcelonina. Regió7 ha aconseguit aquest dilluns les dues fites, una de màgica, si ho volen amb aquesta rotunditat; i una altra que té molt d'il·lusionisme amb la voluntat que els desitjos esdevinguin realitat.

Regió7 ha aplegat aquest dilluns unes 400 persones al teatre Kursaal de Manresa en l'acte de lliurament dels seus premis, els que reconeixen la tasca en les més diverses activitats de la gent amb més talent i projecció de la Catalunya central. Són premis anuals que no es remeten exclusivament a la tasca feta en l'exercici en curs, sinó que busquen dotar de visibilitat el territori a través de la seva gent que més excel·leix en les seves professions.

Els premis Ambaixador, Ciència i Tecnologia, Empresa, Actius Socials, Esport, Cultura i Comunicació, a més del Tendències, per a les noves veus artístiques, conjuminen veterania i joventut, homes i dones d'una regió amb menys oportunitats d'irradiar les seves virtuts del que seria recomanable.

48

Els guardonats dels Premis Regió7 2022 Alex Guerrero

El Kursaal, convertit en un aparador del territori i també en una festa màgica, ha sentit a parlar de transformació, de reivindicació territorial, de treball en equip, de reptes pendents. Tot davant del president de la Generalitat, Pere Aragonès, que ha aportat solemnitat a un acte en què s'han aplegat lectors, subscriptors i anunciants d'aquest diari, però també representants polítics, econòmics i socials de les comarques centrals.

Pere Aragonés arriba a Manresa per assistir als Premis Regió7 2022

Pere Aragonés arriba a Manresa per assistir als Premis Regió7 2022 Gemma Camps

La nit ha estat màgica, dèiem. El solsoní Pere Rafart, un mag a l'alçada ja dels grans mestres de la nostra escena del gènere, ha estat l'encarregat d'obrir la nit, mitjançant un vídeo enregistrat a la seu de Regió7 per Joan Carles Castaño en què titulars que en el present semblen impossibles (Ikea construeix a Solsona la seva gran fàbrica per al sud d'Europa; una multinacional asiàtica de microxips s'instal·la al Bages; l'AVE arriba a Manresa i el tren a Berga) esdevenien realitats latents en grans titulars de Regió7. Un exercici d'il·lusionisme, sí, però també de posada en paper de les aspiracions històriques d'un territori que demostra, amb agents com els premiats aquest dilluns, que no ha de ser subsidiari de res.

El mag solsoní Pere Rafart durant els Premis Regió7 Alex Guerrero

Rafart, que ha fet riure l'auditori amb la seva crítica política davant del president de la Generalitat ("vostè també fa màgia: ara hi ha un vicepresident i ara no hi és"), i que ha reclamat la realitat generar titulars "més positius", ha fet una primera demostració de la seva habilitat, un enginy de mans i de discurs amb què ha convertit l'inici de la festa ja en tot un espectacle.

La periodista de Regió7, Queralt Casals, ha estat la presentadora de la nit, en què a més dels premiats han intervingut, per aquest ordre, Marc Marcè, director de Regió7; Marc Aloy, alcalde de Manresa; i el president Aragonès. Marcè ha recordat que la feina de periodista "necessita màgia" en uns temps en què justament és l'il·lusionisme de la informació no contrastada a les xarxes socials la que s'imposa, massa vegades, en el discurs acrític de l'opinió pública. A Aragonès li ha demanat treballar per no fer tan "impossibles" els titulars ficticis que han obert la nit dels premis, i ha transferit al president de Catalunya les portades d'aquests diaris de desitjos esdevinguts per l'art de Rafart en cartes d'una baralla de joc.

Pere Aragonès durant l'entrega dels Premis Regió7 2022 Alex Guerrero

Cap al final de la nit, Aloy ha insistit en el "reconeixement al talent" que suposen els premis de Regió7, uns guardons que contagien d'"optimisme" i "ajuden a donar projecció" el territori. Aloy ha demanat, a l'estela dels premiats, que sigui la suma d'esforços i el teixit de complicitats els que guïin els reptes que ha d'encarar Manresa, el Bages i el conjunt de la Catalunya Central.

Per tancar l'acte, Aragonès ha elogiat el "pensar en gran" que proposaven els titulars sumptuosos de la nit màgica de Regió7, perquè, ha dit, "la Catalunya central té actius per posar en valor".

Els premiats

El puig-regenc, orgullós de ser-ho, Josep Pons ha rebut de la mà del president Aragonès el premi Ambaixador, per la seva dilatada trajectòria en l'escena clàssica. Actual director musical del Liceu des de fa més d'una dècada, Pons és un dels directors d'orquestra de més prestigi del panorama estatal i europeu. Premio Nacional de la Música, entre d'altres reconeixements, Pons ha agraït especialment un guardó atorgat "des de casa", perquè "és més fàcil que arribin de fora que del teu lloc de naixement".

El puig-regenc Josep Pons ha rebut de la mà del president Aragonès el premi Ambaixador ALEX GUERRERO

El guardó de Ciència i Tecnologia l'ha recollit, també de la mà d'Aragonès, la investigadora de Monistrol de Montserrat Núria López-Bigas, doctora en B9iologia i experta en Genètica Mèdia i en Biologia Computacional i Bioinformàtica. López-Bigas ha fet una encesa reivindicació de les dones científiques, i ha lamentat que no hi hagi més exponents en els llocs més rellevants de la investigació del nostre país. De 28 caps científics a la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (ICREA), de la qual ella és una destacada representant, només cinc són dones, ha recordat. Ha citat l'anomenat "biaix inconscient", que discrimina ja en els prejudicis dels més menuts la imatge de la dona com a científica. Ha reclamat acabar amb aquest biaix (el patró del científic home i blanc) i ha reclamat accions en favor d'obrir la ciència a dones, però també a altres col·lectius discriminats pel gènere o la raça.

Núria López-Bigas, doctora en Biologia i experta en Genètica Mèdia recull el premi El guardó de Ciència i Tecnologia Alex Guerrero

El premi Empresa l'ha rebut la manresana UVE Solutions. Jordi Vila, el seu fundador i conseller delegat, l'ha recollit de mans d'Aitor Moll, el conseller delegat de Prensa Ibérica, el grup editor de Regió7. Vila ha recordat els inicis de la seva empresa, fundada fa quinze anys com un simple projecte amb possibilitats, i que avui ja es proposa arribar als 25 milions d'euros de facturació en només tres exercicis. Especialitzada en data science per a les empreses del sector de la restauració, Vila, que agraït la implicació de Prensa Ibérica en uns premis que projecten el territori, ha elogiat el treball en equip. "Crear-lo és la clau", ha insistit, alhora que ha confiat que el projecte de trasllat de la UPC de Manresa al nou equipament de Fàbrica Nova suposi l'empenta "transformadora" de la capital del Bages.

El premi Empresa l'ha rebut la manresana UVE Solutions Alex Guerrero

Mireia Naval, directora del Pades Bages, ha rebut el guardó Actius Socials a aquesta institució, que té cura de les persones que arriben al final de la vida, tant amb atenció mèdica com amb suport social, tant al pacient com a la seva família. Naval, a qui ha lliurat el guardó Marc Marcè, ha fet extensiu el reconeixement al servei manresà a tots els altres serveis similars que ofereixen professionals en altres punts del territori central. A més, ha dedicat el premi a pacients i familiars, als quals atenen metges, infermeres, assistents socials, gestors de casos i administratius de l'equip Pades.

Mireia Naval, directora del Pades Bages, ha rebut el guardó Actius Socials Alex Guerrero

El premi Esport, del qual ha fet lliurament Marc Aloy, ha estat per a Pedro Martínez, l'entrenador badaloní del Baxi Manresa, un veterà del bàsquet professional de l'Estat i també un gran coneixedor de la trajectòria d'aquest esport a Manresa, on ha estat el màxim responsable del seu primer equip en tres etapes diferents. Martínez, que no ha arribat al guardó en el seu millor moment quant a resultats esportius, ha elogiat també el treball d'equip per mantenir un club amb un pressupost tan ajustat com el del club de la capital del Bages any rere any a la màxima categoria del bàsquet estatal. Ha fet broma en assegurar que creia que el premi al final no se li concediria per la dinàmica actual de l'equip, una dinàmica que ha garantit que "entre tots podrem canviar per acabar la temporada tan orgullosos com l'anterior", en què el club va arribar a una final europea.

Pedro Martínez ha rebut el Premi Esport Alex Guerrero

El Cultura ha estat per a Santi Arisa, un dels talents musicals històrics de la capital del Bages, que ha recordat la seva infantesa en un teatre Kursaal llavors molt diferent. Ha recordat el seu llarg vincle amb aquest diari ("Marc Marcè em va fer la seva primera entrevista", ha revelat amb l'assentiment del director de Regió7). La transformació del Kursaal ho és també de la trajectòria d'un músic que va començar en una orquestra i va acabar esdevenint un dels grans bateries del jazz estatal. Que després es va convertir en renovador musical de la sardana i que s'ha reinventat en multitud d'ocasions per continuar exhibint el seu talent amb la percussió. "Visca Catalunya lliure!", s'ha acomiadat Arisa.

El Premi Cultura ha estat per a Santi Arisa Alex Guerrero

L'últim guardó de la nit ha estat el de Comunicació per al periodista berguedà de TV3 Manel Alias, narrador des de la primera línia de foc de la guerra d'Ucraïna, i que es va iniciar com a professional justament a Regió7. Alias ha recordat el seu pas pel diari i també el seu naixement en una democràcia (el 1977), una "sort" de la que no ha gaudit el seu fill Pau, nascut justament el 7 de novembre en una Rússia orfe de democràcia. Alias ha dedicat el seu guardó al seu fill, de tres anys, però també a la pau global.

Manel Alias ha rebut el Premi Comunicació Alex Guerrero

La nit de gala s'ha acabat amb una nova actuació de Pere Rafart, que ha fet sorprenents trucs de cartes a curta distància, enregistrat per una càmera que ha projectat l'espectacle en la pantalla del teatre.