La grip és una infecció de les vies respiratòries causada pel virus Influenza que s´encomana fàcilment d´una persona a una altra. A Catalunya arriba amb l´hivern, la majoria de les vegades a partir de la segona quinzena de desembre, i s´incrementa habitualment durant el mes de gener. Produeix febre elevada, tos, mal de cap i malestar general. En la majoria de casos, les persones es recuperen en una o dues setmanes sense necessitat de rebre tractament amb fàrmacs específics.

Les dones embarassades s´engloben dins dels grups de risc i és per aquest motiu que a la tardor sempre se´ls recomana la vacunació. En el cas d´infecció per la grip la majoria de les gestants tindran quadres benignes, però cal estar alerta ja que és una població susceptible de patir complicacions greus. Es desconeix el risc de transmissió intrauterina, però s´han descrit casos de mort fetal. Cal tenir en compte que qualsevol infecció neonatal o en els primers mesos de vida pot ser greu per al nadó. Això encara fa més important la vacunació durant l´embaràs, perquè també protegeix al fetus durant els primers mesos de vida.

Com a població de risc, caldrà que les embarassades consultin el metge sempre que tinguin símptomes de sospita de la grip, que durant la gestació, són els mateixos que en qualsevol altre moment de la vida: febre de 38 graus o més, malestar general, mal de cap, tos, mal de coll, rinorrea o dificultat respiratòria. Tot i que amb menys freqüència, també poden patir vòmits i diarrea. Si el metge ho considera necessari, pot indicar el tractament amb un antiviral específic per a la grip que ajuda a escurçar la durada de la malaltia i a reduir la possibilitat de complicacions. En el cas de pacients amb criteris de gravetat caldrà el seu ingrés.

La millor manera de prevenir la grip és amb la vacunació. Per a les embarassades la vacuna antigripal està indicada en qualsevol trimestre de la gestació. Es tracta d´una vacuna segura, amb virus inactivats de la qual no s´han demostrat efectes nocius ni per a la mare ni per al nadó.

Per evitar contagis també cal aplicar mesures higièniques com el rentat de mans freqüents, tapar-se el nas i la boca amb un mocador d´un sol ús en tossir o esternudar, evitar al màxim el contacte amb persones malaltes i els espais poc ventilats i amb aglomeracions.

A tots els malalts de grip, es recomana seguir una sèrie de mesures generals com beure aigua, sucs, brous i infusions, descansar i fer repòs.

Equip de professionals de:

Gine Manresa

Clinica Sant Josep