Un grup de científics britànics ha descobert com detectar amb un anàlisi de sang si una persona desenvoluparà Alzheimer. L'equip d'investigadors del King's College de Londres, en col·laboració amb l'empresa anglesa Proteome Sciences, ha publicat aquest dimarts un estudi que identifica 10 proteïnes de la sang que ajuden a predir, amb un 87% de precisió, si una persona amb problemes de memòria desenvoluparà la malaltia. La prova podria estar disponible en els propers anys, tot i que els experts apunten que es compaginaria amb altres tipus de mètodes. Els resultats de la recerca, publicats a la revista especialitzada 'Alzheimer's & Dementia', són un gran pas endavant, segons els experts.

La investigació, liderada per l'exinvestigador del King's College i ara catedràtic de la Universitat d'Oxford, Simon Lovestone, ha implicat la participació d'un miler de persones. Els experts van analitzar la sang de 452 persones sanes, 220 amb problemes lleus de memòria i 476 amb la malaltia d'Alzheimer. Amb els resultats, van ser capaços de detectar quins dels pacients amb lleus problemes de memòria desenvoluparien en el futur la demència, amb una precisió del 87%.

El descobriment és un pas endavant, segons els experts, perquè un dels principals problemes per combatre l'Alzheimer és que es detecta quan sovint ja és massa tard. Els investigadors esperen que identificant persones que desenvoluparan la malaltia però que encara no tenen símptomes evidents podrien tirar endavant també estudis més ambiciosos per tractar l'Alzheimer, que actualment no té cura.

L'objectiu és que la nova prova de sang es practiqui sobretot en persones que tenen lleugeres pèrdues de memòria i que podrien desenvolupar demència. "L'Alzheimer comença a afectar el cervell molts anys abans que els pacients siguin diagnosticats amb la malaltia", ha assegurat a la premsa britànica Simon Lovestone.

Per aquest expert, moltes recerques contra l'Alzheimer fracassen precisament perquè quan els pacients proven els nous medicaments el seu cervell ja esta "massa afectat" i no s'aconsegueix revertir la malaltia. "Un simple anàlisi de sang ens ajudaria a identificar els pacients molt abans perquè participessin en els estudis i amb sort desenvoluparíem tractaments que podrien prevenir el desenvolupament de la malaltia", ha remarcat.