Tot i que el prospecte introdueix moltes cauteles, com afecta realment l'alcohol en el dia a dia quan es prenen fàrmacs? Aclarir com intervé l'alcohol quan hi ha determinats trastorns físics i mentals pot ajudar a entendre millor l'advertència de facultatius i farmacèutics per evitar per complet el consum de begudes alcohòliques durant un tractament.

Segons explica a Infosalus Francisco Zaragozá, vocal nacional de Docència i Recerca del Consell General de Col·legis Oficials de Farmacèutics (CGCOF), no cal perdre de vista que el fàrmac és una necessitat derivada d'una qüestió de salut i que el consum d'alcohol, sigui aquest més o menys moderat, és una elecció personal.

Dit això, Zaragozá assenyala que les característiques individuals fan molt complex establir les possibles interaccions entre l'alcohol i els fàrmacs que podria experimentar cada persona. No obstant això, Zaragozá estima que els riscos de consumir alguna beguda alcohòlica quan es prenen medicaments superen els possibles beneficis derivats d'aquest consum, encara que sigui limitat.

Hi ha trastorns crònics com la hipertensió o la diabetis que exigeixen als que els pateixen que eliminin l'alcohol per complet, apunta Zaragozá que afegeix que aquesta mateixa directriu s'ha d'emprar durant els curts períodes de temps en tractaments amb fàrmacs com, per exemple, els antibiòtics .

El portaveu del CGCOF també recorda que, tot i que tot fàrmac presenta uns efectes secundaris associats, en l'actualitat els medicaments més moderns són més segurs i presenten menys interaccions més de ser més selectius en relació als mecanismes orgànics sobre els quals actuen.