Aquest dimarts, 15 de juliol, ha entrat en funcionament el nou bloc obstètric i ginecològic situat a la planta -3 de les noves dependències de l´Hospital Sant Joan de Déu (Zona A). Aquestes instal·lacions formen part del projecte d´ampliació de l´hospital i han permès que pràcticament es pugui doblar l´espai, passant del 489 metres quadrats als 825 metres quadrats actuals. Aquest dilluns s´ha fet efectiu el trasllat des de les antigues dependències, situades a la Zona B de l´hospital.

Les sales de parts

Les noves instal·lacions consten de tres sales de dilatació-part i d´una quarta sala equipada per a l´atenció dels parts naturals. Les sales de dilatació-part ofereixen a les parteres comoditat i intimitat. Es tracta d´un lloc càlid i confortable on la dona s´hi pot moure amb llibertat durant tot el part. Cada una compta amb un llit articulat que facilita la col·locació de la dona en diferents posicions, segons sigui el seu part.Aquests espais també estan equipats per fer la primera atenció assistencial als neonats i tots compten amb un bressol tèrmic.

Durant l´any 2013, van néixer a la Fundació Althaia 1.857 infants, dels quals 1.301 van néixer a l´Hospital Sant Joan de Déu. D´aquests, 217 van ser parts naturals. Cal tenir present que l´any 2008 el Departament de Salut va acreditar la Fundació Althaia com a centre per oferir atenció natural al part normal.

Per aquest motiu, hi ha la quarta sala de dilatació-part que està especialment acondicionada per a l´assistència de parts naturals, oferint un entorn adequat en equilibri amb la seguretat i el benestar de la mare i el nadó. Aquesta sala està equipada amb una banyera que permet la immersió de la dona en aigua calenta, reduint el dolor de les contraccions. Per a la fase de dilatació, les futures mares també tenen al seu abast pilotes per a la dilatació, una cadira de parts i altres elements de suport.

Un nou quiròfan i un canvi de plantejament

L´àrea quirúrgica del nou bloc compta amb una sala destinada a parts més complexes i per a cirurgia menor, i un quiròfan tècnicament preparat per a les cesàries. A partir d´ara el pare podrà entrar al quiròfan sempre que sigui una cesària de baix risc. La seva funció és la de proporcionar companyia i suport emocional a la mare, alhora que ajuda a fer el contacte pell a pell de manera precoç.

Proper al quiròfan hi ha l´àrea de reanimació postquirúrgica o per a després de les cesàries. En aquest espai també s´hi vincula un altre de les novetats ja que ara la mare es podrà recuperar acompanyada de la seva parella i el nadó, afavorint el vincle afectiu des del primer moment.

Més intimitat a urgències

En l´àmbit d´urgències per a ginecologia i obstetrícia, el nou bloc disposa de dos consultoris, un d´ells equipat amb un ecògraf, i de 3 boxs d´observació d´urgències. El canvi ha permès guanyar, sobretot, amb la intimitat dels pacients ja que es tracta d´espais individuals on es promou la confidencialitat i privacitat de cada cas.

Durant l´any 2013, Althaia va atendre un total de 7.974 urgències de ginecologia i obstetrícia.

Circuit a seguir

Per accedir a les noves dependències primer caldrà fer la gestió a les Admissions del Servei d´Urgències, de la planta -2. Des d´aquí les usuàries ja es podran dirigir a la planta -3. En el cas de cesàries o induccions al part programades la usuària s´haurà de dirigir a Admissions centrals, a la planta 0, i des d´on l´acompanyaran a la sala de parts.

Pel que fa a les consultes externes, es mantenen en el mateix lloc, a la planta 1 de la Zona B de l´hospital. En finalitzar l´ampliació, es traslladaran a la zona on es concentren totes les Consultes de l´edifici, a la planta -1.