Les alertes van sonar dissabte a Alacant per un possible cas d'Ebola. Els anàlisis han descartat que el pacient, un jove nigerià de 30 anys, patís aquesta malaltia i, per tant, fins ara no s'ha detectat cap cas a l'estat. Però, si se'n detectés un, quins protocols se seguiria?

El conseller de Salut, Boi Ruiz, que aquest dilluns ha visitat la Universitat Catalana d'Estiu (UCE), ha assegurat que des del passat mes d'abril Catalunya té activats els protocols per tractar pacients amb Ebola i ha destacat que tots els serveis d'urgències "saben el que han de fer davant una sospita" i que l'Hospital Clínic és el centre de referència per tractar possibles casos "evitant el tancament d'hospitals". Per tot això, Ruiz ha assegurat que "podem estar tranquils perquè si arriba un cas d'Ebola a Catalunya el tindrem controlat".

El cap del servei d'epidèmies de l'Hospital Clínic, el doctor Antoni Trilla, explica que el protocol de la Direcció General de Salut Pública de la Generalitat consisteix a preguntar als pacients d'on provenen, quin risc epidemiològic tenen i quina és la clínica. Si aquestes dades són compatibles amb una possible infecció d'Ebola, s'aïlla el pacient i es prenen precaucions entre el personal sanitari que l'atén fins que es tenen "els resultats que permeten descartar la infecció, com ha estat fins ara".

A parer del conseller Ruiz, Catalunya compta amb el Clínic, amb un centre de referència per tractar pacients amb Ebola, el que fa que davant un possible cas no s'hagués de tancar cap hospital perquè se'l derivaria directament.

Tractaments amb fàrmacs que no se sap i són efectius

L'epidemiòleg ha admès que de moment no hi ha tractament "comprovat" perquè tot està encara en una fase "molt inicial", i que s'haurien de donar condicions "extraordinàries" per utilitzar la vacuna experimental que s'està desenvolupant i que encara no ha passat les proves que es demanen a la resta de medicaments.

Els tractaments, doncs, "no garanteixen en absolut la seva eficàcia". Aquest va ser cas de Miguel Pajares, el missioner repatriat que va morir a per la infecció a l'Hospital Carles III de Madrid, ja que les mesures que es van aplicar per salvar la seva vida no van donar resultat. Segons Trilla, probablement el religiós ja tenia una altra malaltia "important" de base, i juntament amb la seva edat avançada i el fet que el trasllat es produís "massa tard" va acabar provocant la seva defunció, ja que la mortalitat de l'Ebola és "molt alta, i en persones debilitades encara més".

Es recomana evitar els països infectats per Ebola

Des del Servei d'Epidemiologia de l'Hospital Clínic es recomana que "tothom viatgi amb normalitat", però que sinó és imprescindible s'evitin els països infectats per Ebola. Trilla també ha ressaltat que en el cas de venir d'alguna zona tropical on hi ha moltes malalties, és molt important que si els pacients es troben malament o tenen febre informin al seu metge o al personal sanitari que l'atengui on ha estat.

Risc de contagi baix per als viatgers

El risc de contagi per un viatger que hagi estat en un d'aquests països és molt baix, la malaltia és greu i cal prendre precaucions a l'arribada. Cal estar atents, sobretot, a pujades sobtades de febre a partir dels 38 graus, de dolors musculars, de cap o de gola, a vòmits i a hemorràgies. Davant de qualsevol d'aquests símptomes, el Ministeri recomana que l'afectat contacti amb el servei d'emergències 112 i que en la trucada informi que ha arribat d'un dels països afectats pel brot.

D'altra banda, i a través dels consolats, s'han distribuït els darrers dies recomanacions per als espanyols que viuen en aquests països africans. Per exemple, que s'eviti el contacte directe amb la sang o els fluids corporals d'un pacient o un cadàver i amb objectes que puguin estar contaminats. També que s'eviti el contacte directe amb animals salvatges o menjar la seva carn. Finalment s'aconsella seguir "escrupolosament" les rutines de rentat de mans.