Si noteu congestió i secreció nasal, feu esternuts, teniu tos, expectoració, mal de coll o mal de cap, probablement heu contret un refredat, o com diem els metges, una infecció respiratòria de vies altes. Aquesta infecció pot estar causada per una gran quantitat de tipus de virus, pel que és difícil trobar una vacuna prou efectiva per fer-los front i així ens trobem que podem patir més d´un procés catarral a l´any.

Com me l´han encomanat i com puc encomanar-lo?

Probablement, us heu encomanat el refredat en entrar en contacte amb petites gotes aèries que allibera una persona refredada en tossir o esternudar. També pot haver estat per tocar-vos els ulls, el nas o la boca després que les vostres mans hagin estat en contacte amb objectes personals contaminats pel virus procedent d´un pacient com ara un mocador, una tovallola, un tovalló o altres objectes com el passamans d´una escala o la maneta d´una porta.

Com m´he de cuidar?

El refredat és una infecció lleu i sol autolimitar-se en pocs dies. El consell bàsic és que us hidrateu bé i feu una mica de repòs, sobretot els primers dies, si teniu una mica de febre, el vostre treball és de cara al públic o esteu en contacte amb persones a qui podrieu contagiar.

També podeu tractar els símptomes i prendre una mica de paracetamol per al mal de coll o de cap i algun antitusígen amb dextrometorfà per a la tos persistent o mal tolerada, sempre que no tingueu al·lèrgia a aquests medicaments o alguna altra malaltia que ho contraindiqui. Aquests components són els que trobareu en la majoria de preparats anticatarrals que es dispensen, sense recepta mèdica, a les farmàcies. No caldrà prendre antibiòtics per tractar el refredat.

He d´anar al metge?

Encara que només sigui un refredat, cal consultar al metge si teniu febre que es perllonga més de tres dies, o en qualsevol moment que tingueu sensació que us manca l´aire o si noteu un dolor toràcic amb la tos o la respiració profunda, localitzada en només un dels costats. També haureu de consultar al metge si esteu refredats però teniu antecedents de malalties pulmonars com ara la bronquitis o l´asma, o si patiu malalties cròniques de base.

Un refredat es pot complicar?

El refredat té bon pronòstic i es cura generalment al llarg d´una setmana. Tot i així, en ésser una infecció viral de vies altes, el risc és que puguin disminuir les nostres defenses i es derivi alguna altra infecció més important com otitis, sinusitis o pneumònies (pulmonies). Si sorgeixen els dubtes, millor anar al metge per confirmar o descartar aquests diagnòstics.

Podem evitar la transmissió?

La millor prevenció seria evitar el contacte amb persones refredades, sobretot els primers dies. Entenem que això és una cosa complicada, així que recomanem que us renteu sovint les mans i eviteu tocar-vos excessivament els ulls, el nas i la boca, per evitar la transmissió des de les mans fins a les mucoses.

Si sou vosaltres els qui esteu refredats, seria recomanable portar mascaretes que protegeixin l´eliminació pel nas i la boca, però com que aquesta mesura és poc habitual en la nostra cultura, almenys hauríeu d´utilitzar mocadors, millor de paper, en tossir o esternudar, impedint o minimitzant així, l´expulsió d´aquests agents infecciosos.

Dr. Fernando Ramos SoriaSEMIMUnitat de Medicina Interna a la Clínica Sant Josep