La cura dels ulls i la salut visual són una de les principals decisions per preservar el benestar. L'arrencada d'un nou any és una excel·lent ocasió per revisar deu factors prioritaris en aquesta tasca preventiva. Aquests són els deu manaments que apunta la doctora Elena Barraquer.

1.- Revisió oftalmològica anual per detectar el més aviat possible qualsevol problema ocular i ametropies (miopia, astigmatisme i hipermetropia). La degeneració macular i el glaucoma, entre altres patologies, tenen millor pronòstic si són detectades i tractades precoçment. Els errors refractius no corregits produeixen un esforç visual amb dificultat per enfocar, fatiga ocular i cefalees.

2.- Una alimentació sana és necessària per mantenir una bona funció visual. Les vitamines A, C i E, minerals com el zinc i el seleni, pigments com la luteïna i la zeaxantina i els àcids Omega 3 són essencials per a la retina i per retardar l'envelliment de les estructures oculars. Aquestes substàncies es troben en les verdures, fruites, peix gras, marisc i fruits secs.

3.- Les vitamines i suplements de minerals han de complementar la dieta en casos de malalts o persones grans que no tinguin una alimentació adequada i en pacients que presentin patologies oftalmològiques que requereixin una major ingesta dels mateixos.

4.- La superfície ocular es manté transparent gràcies a la lubricació de la pel·lícula lacrimal. En parpellejar recobrim l'ull amb aquesta pel·lícula. Quan fixem la vista sigui a l'ordinador, el televisor o un llibre, reduïm la freqüència i amplitud del parpelleig. Això causa sequedat ocular amb aparició de molèsties com envermelliment, dolor i llagrimeig per reflex. Per evitar-les, és aconsellable l'ús de llàgrimes artificials tant en aquestes ocasions com en situacions ambientals adverses (calefacció, aire condicionat, fum, etc.)

5.- La radiació ultraviolada provoca alteracions agudes i cròniques en totes les estructures de l'ull. És imprescindible protegir-los, fins i tot en els dies ennuvolats, amb unes ulleres de sol homologades amb protecció garantida (filtre contra els UV).

6.- Practicar l'esport amb les ulleres adequades. Això no només protegirà els globus oculars de la radiació solar sinó també de possibles traumatismes i del dany causat per factors ambientals com el vent, la pols i la sorra.

7.- Davant d'una contaminació ocular per algun cos estrany o per alguna substància química és aconsellable el rentat immediat amb aigua neta en abundància, abans d'acudir a l'oftalmòleg. No s´ha de fregar-se els ulls mai.

8.- Una bona il·luminació és imprescindible per reduir la fatiga visual. Per llegir hem de situar la font de llum darrere nostre i enfocada en el llibre. En treballar amb l'ordinador o mirar la televisió cal evitar reflexos de llum sobre la pantalla.

9.- Relaxar les estructures oculars responsables de l'acomodació (enfocament) també redueix l'estrès visual d'una tasca mantinguda molt de temps. Per això recomanem retirar la vista de l'objecte enfocat (pantalla, llibre), cada 15-20 minuts, durant uns 10-15 segons.

10.- Educar els nens i conscienciar la societat sobre les mesures necessàries per tenir cura dels ulls, aquells òrgans que ens permeten descobrir i gaudir de les meravelles que ens envolten.

Elena Barraquer

La doctora Elena Barraquer es va llicenciar en Medicina i Cirurgia per la Universitat Autònoma de Barcelona el 1977 i va continuar la seva formació als Estats Units, amb una beca d'investigació del National Eye Institute (Bethesda, Maryland). Va prosseguir el seu currículum com a Fellow en el laboratori de Patologia Ocular del Wilmer Eye Institute (Baltimore), com a resident de Medicina Interna al Sinai Hospital de Baltimore, i del 1984 al 1987 es va formar com a metge resident en Oftalmologia al Massachusetts Eye & Ear Infirmary (Boston).

A continuació va fer un Fellow de Còrnia de dos anys al Bascom Palmer Eye Institute (Miami), i es va instal·lar a Torí (Itàlia) a final de 1989. Va tornar a Barcelona el 2002 i va assumir el càrrec de directora mèdica adjunta del Centre d'Oftalmologia Barraquer.

En la seva pràctica clínica la seva àrea de treball se centra en el segment anterior de l'ull i és especialista en cirurgia de la cataracta. Des del 2003 és directora executiva de la Fundació Barraquer, i dirigeix missions mèdiques per oferir atenció oftalmològica a persones necessitades a tot el món.