L'associació sense ànim de lucre 'We can be heroes', nascuda a Valladolid el passat mes d'octubre, ha presentat la patent d'un motlle de gel específic per al seu ús en el tractament de quimioteràpia en pacients de càncer de mama, amb l'objectiu de tractar de millorar la seva qualitat de vida.

La mucositis és una inflamació en la mucosa de l'interior de la boca i la gola que pot generar úlceres i llagues i que es produeix fins al 40 per cent de les persones que reben quimioteràpia. Fins ara, els hospitals ofereixen una manera bàsica de controlar la mucositis: xuclar glaçons de gel o gelats de gel de sabors durant la sessió de quimioteràpia.

El motlle, patentat per l'associació pretén resoldre, d'una banda, la "incomoditat" del glaçó de gel tradicional, que no disposa d'un suport per subjectar-lo i, d'altra, evita prendre gelats de gel amb gust, que resulten indigestos per als pacients.

L'invent consisteix en un motlle, apte per congeladors, que realitza una esfera de gel adaptada a la forma de la boca i que conté un pal per facilitar la seva utilització durant el tractament. Aquest projecte s'ha desenvolupat amb la col·laboració del Grup de Recerca Bisite, de la Universitat de Salamanca, que dirigeix ??el vicerector d'Investigació i Transferència, Juan Manuel Corchado.

El 'xupa-xup' s'inclourà en el 'Kit We Can' que l'associació vol donar als hospitals de Valladolid i que contindrà, a més, un mocador especialment dissenyat per Esther Noriega. També conté una manta perquè les pacients es trobin més confortables durant el tractament de quimioteràpia, un ventall per combatre les sufocacions que pateixen algunes pacients i un carnet de Heroïna que "transmet força i vitalitat", han informat a Europa Press fonts de l'associació.