08 de abril de 2015
08.04.2015

Per què a la primavera la sang s'altera?

Els canvis externs, com la temperatura o pressió atmosfèrica, produeixen desajustos en algunes hormones

08.04.2015 | 11:04
Per què a la primavera la sang s'altera?

La primavera afavoreix la secreció de feromones, oxitocina, dopamina i noradrenalina, hormones relacionades amb l'atracció sexual i que influeixen positivament en l'estat d'ànim, segons ha explicat la cap de Psicologia d'Hospital Quirón Màlaga, Cristina Green.

D'aquí s'explica la dita de 'la primavera la sang altera "ja que en aquesta època augmenta la lluminositat i la temperatura, es produeixen canvis en la pressió atmosfèrica, floració i pol·linització, els quals es tradueixen en desajustos en alguns neurotransmissors i hormones.

"La primavera és el despertar de la vida, el que en els éssers humans es tradueix en major obertura a la comunicació, a l'amor i a la sexualitat. Es produeix un increment de l'activitat, en tenir més energia, mentre que l'augment de la llum i de la temperatura, redunda en què es passa més temps fora de casa i s'empra un vestuari més lleuger i desenfadat ", ha explicat el cap de Psicologia de Hospital Quirón Marbella, Antoni de Déu.

Procés d'adaptació

De fet, hi ha evidència científica que indica que el canvi en la llum ambiental i en les condicions climàtiques pot influir en l'estat d'ànim. "Es requereix un procés d'adaptació que comporta un impacte emocional que pot ser d'índole positiva (eufòria primaveral) o d'índole negativa (astènia primaveral)", ha apuntat Green.

No obstant això, les modificacions en els nivells hormonals no incideixen de la mateixa manera en l'estat d'ànim de totes les persones. En aquest sentit, la readaptació de l'organisme pot provocar tant un major benestar emocional com un estat d'apatia, caracteritzat per tristesa, fatiga i insomni; comunament conegut com astènia primaveral.

A més, l'excés d'energia que genera l'arribada de la primavera pot produir efectes rebot, com cansament o incapacitat per concentrar-se davant els quefers diaris. En aquest sentit, De Déu ha recomanat enfocar l'energia que la llum, les endorfines i la serotonina regalen en allò que sigui important per a un mateix.

En concret, és important que per tenir una correcta adaptació al canvi estacional es dormi entre 7 i 8 hores al dia; es dugui a terme una dieta sana i equilibrada rica en cereals, fruites i verdures; es redueixi el consum de sucre, aliments difícils de diferir; es begui abundant aigua; es realitzi exercici físic regular; es dediqui temps a planejar i decidir qualsevol canvi a nivell personal o professional; i es gaudeixi de totes les coses agradables que brinda la primavera.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Embaràs

Guia per a embarassades

redacció

 | 0

Et donem consells, t'ensenyem a fer massatges, t'expliquem què pots i no pots menjar...

 

Enllaços recomanats: Premis cinema