La pujada de les temperatures pot provocar apatia, irritabilitat, mal humor i confusió entre algunes persones, que veuen com el seu benestar, harmonia i fins i tot salut mental, es veuen alterats durant aquests dies.

Encara que normalment la calor té un impacte estimulant sobre les persones i provoca "un humor amable o caràcter euforitzant", les altes temperatures, en casos extrems, poden actuar de manera negativa sobre certs col·lectius, segons ha explicat a EFE el doctor en Psicologia per la Universitat Complutense de Madrid, Valentín Martínez-Otero.

"Una calor moderada estimula a sortir més i a estar de bon humor, però en superar un cert nivell hi ha una sobreadaptació de l'organisme que pot conduir al malestar", ha assenyalat.

Els individus que pateixen depressió, ansietat, estrès o patologies de bipolaritat, són més propensos a patir irritabilitat, debilitament o atordiment davant aquestes situacions extremes.

Símptomes com confusió, descens del rendiment físic i psíquic, menor capacitat de reacció i concentració, poden desencadenar frustració entre algunes persones i fins i tot "reaccions agressives".

Altres grups vulnerables a les altes temperatures són la gent gran, nens, malalts i tots aquells que tinguin una patologia prèvia en que "s'han d'extremar les cures", ha advertit.

Per la seva banda, Fernando Millars, professor de Psicologia de la Universitat CEU San Pablo, ha apuntat que gairebé un terç de la població és "meteorosensible", patint canvis anímics vinculats a les temperatures extremes i a la durada de les hores de llum.

"A l'extremar les altes temperatures, tenim vasodilatació, provocant baixades de tensió, major sudoració i pèrdua de líquids, especialment d'electròlits a través de la pell, el que genera cansament". És llavors quan el cansament "pot tornar-se patològic", ha advertit.

No obstant això, no només les altes temperatures afecten la salut mental, sinó que altres factors com l'augment del grau d'humitat i els ions positius que es troben en l'aire calent, repercuteixen en les persones "meteorosensibles".

A més del cansament, el mal humor, la impaciència o la impulsivitat, les persones "meteorosensibles", pateixen també en l'àmbit laboral ja que descendeix la seva eficàcia i productivitat, mentre augmenta la manca d'atenció.

Miralles recomana estar a l'ombra, no fer esforços físics, ingerir aliments amb poques calories, no prendre alcohol i descansar, a més de consumir begudes isotòniques i evitar les energètiques perquè, "en contenir taurina, pot augmentar l'ansietat" i, per tant, el mal humor i el cansament.

Tots dos experts coincideixen que no hi ha casos de violència "extrema" lligats a la calor, tot i que en determinades situacions com les que es produeixen en grans ciutats amb aglomeracions o embussos de trànsit, les altes temperatures susciten situacions "fora del normal" que es tradueixen en "insults o empentes".

Per evitar-ho, recomanen tenir una actitud mental "positiva", tractar de manejar les pròpies emocions i evitar imatges negatives que la calor "excessiu" produeix, a més d'incloure descansos en la nostra activitat i tractar de mitigar la calor amb la refrigeració suficient.