Les preguntes són importants: faciliten la reflexió i la presa de consciència (allò que anomenem "adonar-se del problema"). Només així és possible començar a imaginar com volem que siguin les coses en un futur millor, dibuixar el camí que ens porta fins aquest ideal i dur a terme les accions per aconseguir avançar cap a l´objectiu desitjat.

A inicis d´un nou curs escolar, proposem a pares i mares algunes reflexions sobre la seva relació amb l´escola.

1. És l´educació del vostre fill/a -a casa i a l´escola- una prioritat en la vostra vida? En sou conseqüents a l´hora d´organitzar-vos el dia? És conscient d´aquesta prioritat l´empresa per a la que treballeu?

2. Teniu un model clar d´educació familiar compartit entre els dos membres de la parella? Coopereu entre vosaltres com a socis de la relació família-escola?

3. Coneixeu a fons, amb informació real -no "de carrer"-, quin és el projecte pedagògic i el funcionament de l´escola del vostre fill/a?

4. Compartiu aquest projecte pedagògic? "Porteu la samarreta" de l´escola? Us sentiu identificats amb la seva manera de fer i de ser?

5. Us interesseu per l´actitud, la conducta i els valors del vostre fill/a a més a més de preocupar-vos pels seus resultats acadèmics? Com mostreu aquest interès perquè tant el vostre fill/a com els seus mestres ho tinguin ben clar?

6. Sabeu com encaixa el vostre fill/a en el grup? Parleu amb ell sobre com se sent a l´escola, a la classe, amb els amics? Coneixeu com és el clima de l´escola?

7. Formeu part d´una escolar propera? Teniu accessibilitat al centre, les famílies?

8. Esteu convençuts que la participació de les famílies a l´escola és un dret però també és un deure, una responsabilitat i una necessitat? Podeu concretar quines són les vostres formes de participació a l´escola?

9. Compartiu, família i professorat (especialment el tutor/a) la convicció que la vostra col·laboració és ja una eina educativa?

10. Ets conscient que, com a pare o mare, et cal formació? Quines accions portes a terme per formar-te?

Des del coaching no tenim respostes, però podem acompanyar-vos en el vostre procés de millora si us decidiu millorar allò que de ben segur ja feu molt bé.

David Domínguez és coach de www.labonaeducacio.cat.