La hipoglucèmia és un estat patològic que es produeix quan el nivell de sucre en la sang es troba en nivells anormalment baixos. Concretament, per sota dels 55mg / dl, encara que aquest límit s'incrementa fins als 70mg / dl quan qui pateix la baixada de sucre és un pacient diabètic. I és que malgrat que la hipoglucèmia no és habitual entre la població en general, sí que poden arribar a ser freqüents entre les persones que pateixen diabetis si no hi ha un control adequat de la malaltia.

Els motius d'aquesta baixada de sucre poden ser diversos, però fonamentalment una hipoglucèmia està provocada perquè l'organisme consumeix de forma massa ràpida la glucosa present en la sang; la glucosa és alliberada de forma massa lenta en el torrent sanguini; s'allibera un excés d'insulina en el torrent sanguini.

Són diversos els símptomes que perceben les persones que pateixen una baixada de sucre o hipoglucèmia, però els més comuns poden ser:

Malestar general

Sensació de debilitat i cansament

Sudoració

Marejos

Dificultat per dormir

Visió doble o borrosa

Irritabilitat

Formigueig o entumiment de la pell

Tremolors

Somnolència

Suor fred

Sensació de gana

A més, hi ha altres símptomes que varien en funció de les circumstàncies personals. Per exemple, persones grans afectades per una hipoglucèmia poden patir una pèrdua d'atenció, dificultats per parlar, problemes de memòria?

Encara que no és freqüent, també en les persones no diabètiques pot donar-se una hipoglucèmia, encara que en aquests casos sol ser una baixada de sucre lleu i habitualment aquestes persones són derivades a un endocrí perquè analitzi les causes.

En el cas de les persones diabètiques, les causes més habituals de baixades de sucre solen ser errors en la medicació, l'alimentació o la pràctica d'exercici. Cal recordar que la diabetis és una malaltia que consisteix fonamentalment en la situació oposada a la hipoglucèmia, ja que els diabètics presenten una concentració massa alta de glucosa a la sang a causa d'una deficiència en la producció d'insulina per part del pàncrees (diabetis tipus I o diabetis juvenil) oa una resposta anòmala per part del cos (diabetis tipus II). Per tractar la diabetis s'administra insulina o fàrmacs que facilitin que les cèl·lules captin glucosa.

No obstant això, un pacient diabètic pot patir una baixada de sucre si:

Ha consumit una dosi massa elevada d'insulina o d'algun dels medicaments per a la diabetis

La insulina o aquests medicaments s'han pres en un moment inadequat

No s'ha ingerit una quantitat suficient d'aliments, de manera que en el cos no hi ha prou glucosa

Es realitza una activitat física intensa que requereix una aportació de glucosa major del que hi ha disponible al cos

Com combatre una baixada de sucre

Per a les persones diabètiques propenses a patir una baixada de sucre, la prevenció és fonamental. Per exemple, fent un seguiment estricte de la dieta i seguint les indicacions mèdiques al peu de la lletra. De la mateixa manera, també resulta i la formació del pacient per identificar aquestes hipoglucèmies i saber com combatre-les.

Quan una persona diabètica pateix una baixada de sucre lleu, pot portar el seu aliment amb hidrats de carboni d'acció ràpida per recuperar els nivells normals de sucre en sang. Entre les alternatives existents, per exemple, es poden prendre 15 grams de glucosa, dos sobres o tres culleretes de sucre dissolta en aigua, una beguda com suc o refresc ensucrat, una cullerada de mel, fruita o unes tres galetes.

No obstant això, en ocasions la hipoglucèmia és més greu pot provocar una pèrdua de consciència, de manera que en aquests casos resulta impossible que el pacient pugui ingerir cap tipus d'aliment. En aquestes ocasions, es requereix d'una segona persona perquè ajudi a l'afectat a recuperar-se, ja sigui un familiar, un conegut o acudint a un centre de salut. En aquests casos, s'ha d'administrar una injecció de glucagó que els pacients haurien de tenir preparada al seu domicili.

Un cop recuperada la consciència, s'haurien d'administrar hidrats de carboni d'absorció ràpida i traslladar el pacient a un centre mèdic perquè avaluïn el seu estat, encara que en molts casos les possibles complicacions d'una hipoglucèmia greu procedeixen en molts casos dels riscos associats a una caiguda i colpejar-se amb algun objecte.