El cap de la Unitat de VIH de l'hospital Germans Trias i Pujol de Badalona, ??Bonaventura Clotet, ha anunciat que l'any que ve es començarà a subministrar a humans una vacuna terapèutica que desperta la resposta a aquest virus que tenen les persones que controlen per si mateixes la infecció.

Bonaventura Clotet, així mateix director de l'Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa, ha explicat els avenços en la investigació de la sida a la inauguració del curs acadèmic del grau de Medicina impartit de manera conjunta per les universitats Pompeu Fabra (UPF) i Autònoma de Barcelona ( UAB).

El codirector del programa Hivacat per al desenvolupament de la vacuna contra la sida ha explicat que la vacuna està donant molt bons resultats en animals i s'està treballant per "iniciar estudis amb persones infectades a finals del primer semestre de l'any que ve".

Bonaventura Clotet ha situat 2020 com a horitzó per poder eradicar el VIH i curar la sida i 2030 per acabar amb el creixement de l'epidèmia, que ja ha afectat 72 milions de persones al món.

L'investigador ha destacat l'èxit del tractament retroviral que s'està donant als infectats de VIH i ha destacat que si no es comença quan es porta molt de temps infectat i el sistema immunitari ja és molt feble l'esperança de vida és "normal" i no es pot contagiar a ningú.

El problema és que el tractament amaga el virus i aquest queda en fase latent, en què no expressa res i el sistema immunitari no el detecta, cosa que el fa molt lent per aconseguir els objectius de curar la malaltia i acabar amb la pandèmia.

A més, si s'interromp o fa mal el tractament el virus "rebrota i es replica", per la qual cosa Clotet ho ha comparat amb llançar aigua per apagar un incendi: "Apaguem el foc però queden les brases".

Sobre el trasplantament de medul·la òssia de persones resistents al VIH, el 2% de la població mundial, amb el qual s'ha aconseguit ja una cura, Bonaventura Clotet ha explicat que s'està practicant i molts més malalts es poden haver curat ja, però " és massa complex i la morbiditat, massa alta ".

Per això, el director de l'Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa confia en la vacuna terapèutica que han dissenyat i que desperta una resposta com la que tenen les persones resistents al VIH, el que ja han comprovat en simis, i "estimula l'activitat 'natural killer (assassina natural) ".