La boca és una de les parts més importants del nostre cos. Per evident que resulti, hem de ser conscients de com d'important que és protegir-la. Una boca sana no només és un símbol de bellesa, sinó també el reflex que gaudim d'una bona salut.

Però, quan hem de començar a preocupar-nos de la cura de la nostra boca i dents? Doncs des del principi, des que comencem a menjar, és a dir, des de que naixem. És clar que llavors són uns altres, els nostres pares, els que es començaran a preocupar per nostres, però aquest començar ben d'hora a tenir pautes d'higiene és el que, amb el pas del temps, generarà un hàbit que ens permetrà mantenir la nostra boca sana.

Ells seran els qui començaran a cuidar-nos, però a partir dels tres anys ja hem de ser nosaltres els que ens ocupem de la nostra salut bucodental: raspatllar-se les dents cada dia, les primeres visites al dentista, glopejar amb fluor, etc.

Després arribaran, en alguns casos, els tractaments d'ortodòncia per alinear les dents correctament i deixar-los en la millor posició possible. L'ortodòncia no és un tractament únicament estètic. Que les dents estiguin situades en la seva posició idònia facilitarà, d'una banda, la higiene bucal, prevenint l'aparició de càries i de la malaltia periodontal; i, d'altra banda, farà que sigui molt més difícil que patim problemes funcionals o de l'articulació temporomandibular.

Amb el pas del temps, la nostra boca es podrà veure afectada per diversos problemes, com les càries o la malaltia periodontal. Aquesta té particular rellevància, ja que és un problema que pateix moltíssima gent sense ser-ne conscient perquè evoluciona sense que ens n'adonem. Si no fem revisions periòdiques, aquesta anomalia no serà detectada i continuarà la seva progressió, fet que pot provocar una pèrdua de peces dentals. D'aquí la gran importància que té acudir a les revisions periòdiques amb el dentista, encara que en aparença no tinguem cap problema.

Petits detalls com l'aparició de sang al raspallar, el mal alè, que les dents semblin més llargues o que vegem buits entre elles, poden ser l'avís que patim una malaltia periodontal.

I, finalment, què fer, si malgrat totes les nostres cures i precaucions, finalment perdem alguna dent? La prioritat serà reposar-la com més aviat. La boca juntament amb les dents constitueix un sistema en perfecte equilibri, que es veu greument alterat quan el privem d'alguna dent. Per recuperar aquesta harmonia hem de substituir la dent perduda i, per a això, la millor solució i la més natural, és un implant dental.