Abans de néixer, l'ADN dels bebès pot acumular mutacions induïdes per factors externs com poden ser els hàbits dels seus pares. Un nou estudi mostra com els fills de mares fumadores presenten modificacions genètiques capaces d'entorpir la salut del nen.

Des de fa anys, molts estudis han confirmat els efectes negatius del tabac en la salut, en la majoria dels casos associats als fumadors de llarg recorregut. No obstant això, el fum dels cigarrets afecta des dels primers minuts de vida, fins i tot abans de néixer. Aquesta és la conclusió a la qual han arribat els autors d'un estudi publicat aquesta setmana a l'American Journal of Human Genetics.

L'anàlisi -realitzada a més de 6.000 mares i els seus nounats de tot el món- assenta l'evidència que fumar cigars durant l'embaràs modifica químicament l'ADN del fetus i complica la seva salut. "Encara que el fetus no respira de forma autònoma, les substàncies es transmeten per la sang a través de la placenta", explica el coautor Stephanie London, epidemiòleg i metge en l'Institut Nacional de Salut Ambiental (NIEHS) dels EUA.

Treballs anteriors ja revelaven les petjades que deixaven les dones fumadores en l'ADN dels seus fills, però fins ara mai s'havien realitzat assajos en una població d'estudi tan àmplia. L'equip d'investigadors va examinar els resultats de 6.685 bebès i les seves mares, les quals van ser distribuïdes segons els seus hàbits quant a consum de tabac.

D'aquesta forma, la mostra va quedar dividida en ´fumadores assídues´, que fumaven durant el seu embaràs (13%); ´fumadores ocasionals´, les que van deixar de fumar a l'inici del seu embaràs (25%); i en ´no fumadores´ (62%).

La nicotina no és la culpable

La recerca se centra en el cordó umbilical, una mina de cèl·lules amb gran potencial regeneratiu. La sang recollida del cordó desvetlla que l'ADN dels bebès les mares dels quals són ´fumadores assídues´ posin 6.073 posicions diferents a la seqüència dels nounats de mares ´no fumadores´. "Creiem que són els components produïts per la combustió del tabac i no la nicotina dels cigars els que modifiquen el codi genètic", indica London.

Els canvis en la seqüència d'ADN corresponen a gens vinculats amb els pulmons i amb el desenvolupament del sistema nerviós, la qual cosa ajuda a explicar les causes d'algunes malalties prematures. "Ja sabíem que el tabaquisme estava relacionat amb el llavi i el paladar leporí, però encara no sabem per què. L'alteració de l'ADN podria estar involucrada d'alguna manera en el procés", comenta London.

Aquest és el primer article d'aquest grup d'experts que estudia els factors que modifiquen l'expressió gènica en l'embaràs i en la infantesa, i que tracta de descobrir qüestions com l'impacte del pes corporal de la mare, el consum d'alcohol o la contaminació de l'aire en el codi genètic dels seus bebès.