La copa menstrual està de moda. El debat mediàtic i polític de la darrera setmana sobre l'ús de mètodes de recollida de sagnat menstrual alternatius n'ha fet disparar les consultes a internet i les vendes. Un dels principals distribuïdors online d'aquests productes a tot l'estat espanyol és copasmenstruales.com i, segons dades de la companyia, el volum de vendes s'ha triplicat en la darrera setmana. L'empresa, amb seu a Mataró, assegura que tot i les compres compulsives dels últims dies, l'evolució de la copa menstrual al mercat és igualment a l'alça en els darrers anys. El 2015 les vendes es van duplicar respecte l'any anterior i aquest 2016 es manté la mateixa tendència alcista al mercat.

L'evolució de vendes de les copes menstruals com alternativa a les tradicionals tampons i compreses s'està disparant d'uns anys cap aquí. En veure-hi l'oportunitat, una consultora de màrqueting online va crear el seu comerç electrònic propi monoproducte dedicat a la copa menstrual i en els últims tres anys les vendes i demandes d'informació no han deixat de créixer.El seu fundador, Gerard Cuenca, explica que el 2015 les vendes es van multiplicar per dos i atribueix l'èxit al boca-orella i a les recomanacions de les mateixes usuàries: "És un mètode que funciona", assegura. "Les dones que ho han provat ja no tornen als mètodes d'utilitzar i llençar", afegeix la responsable del negoci, Montse Calvet.

El perfil de les usuàries, segons els responsables de la distribuïdora, són habitualment dones majors de 30 anys. Sorprenentment, afirma Calvet, com més grans, més "predisposades" es mostren a provar nous models. Tot i això no amaga que encara hi ha qui veu amb certa "por" l'ús de sistemes alternatius.És per això que el portal web ha incorporat un servei d'assessorament a la usuària on es resolen tots aquests dubtes. "Els principals temors són si hi haurà pèrdues, si es nota la copa, si poden fer esport amb ella... No hi ha cap tipus de problema!", exclama Calvet, que en destaca, també, avantatges mediambientals per la reducció de residus.Pel que fa a la dona, afegeix, el material hipoalergènic amb que estan fetes "fa que no desenvolupem tantes malalties i fongs vaginals". El seu ús pot arribar fins a les 12 hores depenent del flux de cada dona i la seva vida útil és d'entre cinc i deu anys, en funció de la marca.Els responsables de copasmentruales.com auguren que la 'moda' d'aquest producte continuï a l'alça i preveuen que la punta de consum originada per 'la noticia de la CUP' s'allargui encara uns dies. El ressò mediàtic de la darrera setmana els ha suposat triplicar les vendes diàries des de dimecres.