No hi ha dubte que fumar és nociu per a la salut, però aquells que són addictes al cigarret, els resulta summament complicat abandonar aquest mal hàbit. Deixar de fumar és difícil però no impossible. Vols conèixer què li passa al teu cos quan apagues l'últim cigarret?

Deixar de fumar reporta beneficis immediats en la persona. En només 20 minuts el ritme cardíac, la pressió arterial i la temperatura de mans i peus tornen a nivells normals.

En 12 hores el monòxid de carboni en sang baixa a un valor estàndard.

En un dia, pot ser que el teu estat d'ansietat arribi al màxim i segurament seguiràs nerviós, almenys dues setmanes més. No obstant això, també des del primer dia millora l'alè i les dents deixen de perdre el seu color blanc. Les ungles i dits deixen el seu color groguenc a causa de la nicotina i es recupera el gust i l'olfacte, que permeten degustar millor el menjar.

Després de dos dies sense fumar, es comencen a regenerar les terminacions nervioses danyades. Augmenta la irritabilitat fins al nivell més alt, a causa de la manca de nicotina.

Si et fessin un examen als tres dies, no et detectarien rastres de nicotina; el 90% ja haurà estat eliminada a través de l'orina. A més, comença a millorar la teva funcionament pulmonar.

En una setmana, tindràs diverses temptacions fortes de fumar durant el dia, que duraran només uns pocs minuts. Aguanta!

En 10 dies, encara sentiràs ganes irrefrenables de fumar, però en menys ocasions. A poc a poc aniràs notant que les teves ganes de tornar a fumar deixen de controlar-te. A més, la circulació sanguínia de les teves genives torna a la normalitat.

En passar entre 2 i 4 setmanes finalitzen els símptomes psicològics de l'abstinència com la irritabilitat, l'ansietat, l'insomni.

Al cap de 8 setmanes, la resistència a la insulina en fumadors es normalitza. En 2 o 3 mesos milloren notablement la circulació sanguínia i la funció pulmonar, al mateix temps que disminueix el cansament.

Entre 1 i 9 mesos, els cilis pulmonars tornen a créixer i són capaços de manejar la mucositat, mantenint els pulmons nets, evitant infeccions. Notes, per altra banda, que et trobes millor. En uns pocs mesos tens menys tos, menor congestió nasal i millora l'aparell respiratori; es recupera de forma parcial la funció de neteja de l'arbre bronquial, amb reducció de les infeccions de la via aèria.

Un any després de deixar de fumar, el risc de malaltia coronària es rebaixa a la meitat i millora l'energia. Al cap de cinc anys, el risc de càncer de coll, esòfag, boca i bufeta també disminueix a la meitat. A més, el risc de càncer de coll i d'ACV s'iguala al d'un no fumador.

Després d'una dècada sense fumar, el risc de càncer de pulmó, el de laringe i el de pàncrees disminueixen a la meitat. Als 15 anys, el risc de patir una malaltia coronària és similar al d'un no fumador.