La higiene bucodental forma part dels hàbits indispensables per a la cura del nostre cos. I és que una boca sana és fonamental per a la nostra salut. En aquest sentit, són nombrosos els estudis que han posat de manifest l'estreta relació que existeix entre la salut bucodental i la salut general de l'organisme. De fet, la boca pot reflectir fins i tot símptomes de malalties que poden tenir la seva primera manifestació en la cavitat oral.

Una bona higiene bucal passa en primer lloc per una cura correcta de les dents. Per això, existeixen hàbits fonamentals, com el raspallat, la neteja amb fil dental, l'esbandida i la visita periòdica al dentista. No obstant això, més enllà d'aquests costums, existeixen també alguns mals hàbits que espatllen les nostres dents i que convé deixar de banda de les nostres rutines diàries.

Un dels errors més comuns és raspallar-se les dents de forma incorrecta. No n'hi ha prou de posar la pasta i moure el raspall d'un costat a un altre. El raspallat correcte ha de realitzar-se amb moviments circulars sobre les dents, ja que fer-ho de forma horitzontal provoca un desgast en l'esmalt. A més, és recomanable no raspallar-se les dents immediatament després d´haver menjat, sinó donar una mica de temps a les dents. Quant als raspalls, cal anar amb compte amb els que són molt durs perquè també poden tenir efectes contraproduents. També és un mal hàbit raspallar-se amb massa força, ja que causa danys en l'esmalt, fa que la geniva es retregui i augmenta la sensibilitat.

L'elecció de la pasta dental també és molt important. En aquest sentit, algunes són tan abrasives que poden arribar a danyar l'esmalt. A més, s´ha de triar una pasta amb fluor, un component essencial per eliminar els bacteris que el raspall de dents no ha pogut treure.

Usar les dents com a eina

Encara que probablement tots ho hem fet alguna vegada, la veritat és que obrir plàstics o descargolar els taps de les ampolles o envasos amb la boca és un hàbit extremadament perjudicial per a les nostres dents. A més de córrer el risc que les fracturem, aquest hàbit provoca que es desgastin. El mateix passa si es mosseguen objectes durs com un bolígraf, intentar trencar una nou amb la boca, mastegar gel, mossegar-se les ungles... Qualsevol d'aquests hàbits provoca un desgast en la nostra dentadura i a més pot arribar a provocar fissures i fractures en les nostres dents. A més, cal tenir en compte que a l'edat adulta les vores de les dents ja estan gastades, per la qual cosa és molt més fàcil danyar-les accidentalment.

Fer ressonar les dents o pressionar-les amb força també és un hàbit que hem de tenir en compte si desitgem conservar la nostra dentadura en perfectes condicions. Encara que per a molts és una forma d'alliberar tensió i estrès, aquest frec continu de les dents causa un important desgast i les deteriora. En algunes persones, aquest és un hàbit inconscient, per la qual cosa és aconsellable consultar un expert perquè és probable que ens recomani dormir amb un protector bucal.

Menjar caramels o beure vi

El sucre és un dels causants principals de la deterioració de les dents, però encara n´hi ha més. Existeixen caramels molt enganxosos que s'adhereixen a la superfície dental, es barregen amb els bacteris i incrementen la possibilitat de càries. Després de menjar un caramel cal raspallar-se bé les dents.

Una beguda poc amiga de les dents és el vi, ja que per la seva acidesa també deteriora l'esmalt. A més, els pigments que conté aquesta beguda provoca també l'aparició de taques a les dents. També, en aquest cas, és fonamental raspallar-se les dents després de prendre vi. El vi blanc també ataca l'esmalt, encara que no tant. El cafè també provoca taques a les dents i les deixa groguenques. A més, també provoca danys en l'esmalt. Com si es tractés d'un dolç, és recomanable rentar-se les dents després de prendre cafè.

El tabac és molt perjudicial per a la nostra dentadura, ja que la nicotina causa greus estralls a la nostra boca i especialment a les dents, entre ells l'enfosquiment de l'esmalt i taques a les dents. D'altra banda, pot provocar càncer a la boca, als llavis i a la llengua, a més de provocar mal alè.

Usar escuradents

Utilitzar aquest element per treure les restes de menjar que han quedat entre les dents pot causar danys en les dents i en les genives. Per fer aquesta mateixa funció de forma molt més segura, el més recomanable són els raspalls interproximals i el fil dental.