El descobriment del mecanisme de reparació de l'ADN de les cèl·lules danyades pels raigs UVA obre la perspectiva a avenços en la lluita contra el càncer, segons ha indicat avui el Centre Nacional d'Investigacions Científiques francès (CNRS) .

Científics de diverses universitats van aconseguir per primera vegada accedir al complex mecanisme de reparació de les cèl·lules i a les diferents proteïnes implicades en el procés, segons l'estudi publicat avui per la revista científica "Nature".

"La complexitat d'aquest procés ha impedit durant molt de temps als investigadors comprendre quins eren els mecanismes" que actuaven en aquest procés, va assenyalar el CNRS en un comunicat.

Gràcies a l'ús de nanotecnologies, un equip de biòlegs i físics ha pogut gravar en temps real enzims en el procés de reparació de l'ADN danyat per rajos ultraviolats.

L'informe afegeix que "quan el càncer és resistent a la radioteràpia o quimioteràpia -la funció és danyar l'ADN de les cèl·lules cancerígenas- és perquè les seves cèl·lules han activat el mecanisme de reparació".

El coneixement d'aquests mecanismes pot permetre que s'estudiïn noves pistes per inhibir l'efecte d'aquestes enzims en aquest procés clau de reparació, afegeix.

L'avanç també podria tenir efectes en la curació de certes malalties bacterianes, com la tuberculosi, que donen feina proteïnes molt similars per a proliferar.

La investigació va anar a càrrec de científics de l'Institut Jacques Monod (CNRS / Universitat París Diderot), l'Institut de Biologia de ENS (ENS / CNRS / Inserm) i la Universitat britànica de Bristol.