Investigadors del Centre Nacional d'Investigacions Oncològiques (CNIO) han trobat un mecanisme que permet al càncer sobreviure sense glucosa, el que obre la porta a entendre per què apareix la resistència a alguns fàrmacs.

El principal objectiu d'una cèl·lula tumoral, per sobre de tot, és sobreviure, i això fins i tot a costa de danyar la salut de l'organisme al qual pertany, recorda el CNIO en una nota de premsa.

Per a això, està dotada d'habilitats que les cèl·lules sanes no tenen, entre elles la de seguir proliferant quan la glucosa és molt escassa.

Segons el CNIO, aquesta podria ser una de les raons per les que els fàrmacs antiangiogènics, d'ús molt estès, sovint no aconsegueixen eliminar el càncer per molt que "li facin passar gana evitant el desenvolupament de vasos que li aporten nutrients en general i , en particular, glucosa ".

Els científics del CNIO, liderats per Nabil Djouder, han identificat un dels mecanismes bioquímics clau que permeten a les cèl·lules cancerígenes sobreviure sense glucosa. Els resultats es publiquen a la revista Cancer Cell.

En concret, han descobert un conjunt de proteïnes que en la pràctica actuen com un interruptor: quan hi ha aliment disponible -glucosa-, les cèl·lules tumorals utilitzen una determinada ruta bioquímica per sobreviure i seguir proliferant.

No obstant això, quan no hi ha glucosa, l'interruptor posa en marxa una ruta diferent per aconseguir el mateix: la supervivència de les cèl·lules tumorals.

"Les cèl·lules tumorals són molt intel·ligents, quan es tanca una porta que semblava indispensable per al seu creixement i la seva proliferació, obren altres noves que els permeten adaptar-se a qualsevol estrès i sobreviure", explica Djouder, que afegeix: "per això desenvolupen mecanismes molt sofisticats i aprenen a sobreviure, i per això és tan difícil curar el càncer ".

En les cèl·lules (tumorals o no) tot el que passa ve donat per cadenes de reaccions bioquímiques: una proteïna és modificada per l'addició d'una o altra molècula i aquest canvi indueix canvis en altres proteïnes.

Els científics del CNIO han identificat el sistema d'interruptors que serveix a la cèl·lula per detectar si hi ha o no glucosa i per decidir, en funció d'això, quina ruta bioquímica ha de seguir per aconseguir el seu objectiu final que és sobreviure.

Aquesta investigació és bàsica, allunyada per ara d'una aplicació clínica, apunta el CNIO, però la seva publicació -afegeix- confirma que els resultats són "una peça molt rellevant del trencaclosques".