Els experts asseguren que els talons no són bons per als peus. «Un taló per sobre dels 3 centímetres de base provoca una alteració biomecànica de tot el cos tant estàtica, quan estem dempeus, com en la marxa. Aquestes alteracions biomecàniques afecten l'aparell locomotor, provoquen lesions, dolor i fins i tot coixesa», assenyala África López-Illescas, especialista en Medicina Esportiva.

López-Illescas argumenta que la inestabilitat pot causar alteracions en l'equilibri i en la coordinació: «quan es produeixen modificacions de l'equilibri i la coordinació vol dir que està alterat el sistema nerviós central. El cervell ha de treballar per reequilibrar-se amb una activitat neurosensorial dirigida només a això, la qual cosa provoca una gran fatiga del sistema nerviós central i no es presta la mateixa atenció a altres tasques».

El president del Col·legi de Podòlegs d'Andalusia, Jorge Barnés, explica que l'ús excessiu de talons pot arribar a modificar l'estructura del peu i facilita l'aparició d' inflamacions, dits d'arpa, dolor o Hallux Valgus (els coneguts galindons). Afirma que «l'ús abusiu pot provocar problemes d'estabilitat, durícies i malformacions».

Les dones passen per quiròfan quatre vegades més que els homes per problemes dels peus. I no són els únics que pateixen les conseqüències de calçar habitualment sabates de taló, també els genolls, l'esquena i el coll. Les lesions més comunes són la fasciïtis plantar, dolor a la part del taló, els galindons i els dits de martell. «Fins i tot es pot arribar a provocar una artrosi precoç», apunta África López-Illescas.

Els talons d'agulla són els més inestables i perjudicials per a la salut perquè provoquen més problemes ortopèdics. Els talons més amples i amb plataformes més elevades, que no tenen tant desnivell, suposen menys lesions. Cal tenir en compte que pesin poc i que siguin estables. El taló que no supera els 5 centímetres d'altura és més recomanable, així com també que la sola de la sabata tingui plataforma. S'aconsella no carregar tot el pes al peu, seient o arrepenjar-se de tant en tant, i que la sola tingui amortiguació suficient per reduir l'impacte.

Altres recomanacions són que s'alterni la sabata alta amb calçat pla, per evitar que la musculatura de la cama s'habituï a l'altura del taló. «I per a les dones que fa anys que fan servir talons alts, els aconsello que en vagin disminuint l'altura progressivament i mai passin directament a sabates planes», conclou López-Illescas.