Els costums de cada casa són diferents i cadascú renta els llençols del llit de tant en tant. No obstant, experts en higiene han recomanat en més d'una ocasió que el temps màxim que s'hauria de deixar entre rentat i rentat és una setmana.

Si ets dels que no compleix amb aquest consell, pot ser que t'enduguis una sorpresa desagradable. Això és el que pot arribar a passar al llit si no rentes els llençols amb freqüència.

Èczemes: Els llençols bruts poden provocar irritacions o èczemes a la pell a l'entrar en contacte amb el cos. Algunes cremes o productes per tractar aquestes irritacions poden agreujar el problema ja que si són difícils d'absorbir es quedaran en els llençols i ajudaran a la propagació de bacteris.

Infeccions bacterianes: Aquest problema és possiblement un dels més perillosos. Al llit s'acumulen grans nivells d'humitat a causa de la suor, saliva, líquids, materials fecals, cèl·lules mortes i altres coses que hi entren. Si els llençols no es renten amb regularitat aquesta humitat pot provocar l'aparició de bacteris i fongs capaços de propagar-se pel cos, sobretot a través de les ferides.

Àcars de la pols: Aquests insectes microscòpics poden aparèixer en els llençols bruts. Aquests microorganismes devoren les cèl·lules mortes de la nostra pell i són capaços de reproduir-se i morir entre els teixits dels llençols, implicant al·lèrgies o problemes immunològics en les persones amb les defenses baixes.

Com eliminar els rastres de bacteris i àcars del llit?

Especial atenció per els coixins

És recomanable netejar els coixins almenys dues vegades a l'any. Si mires l'etiqueta i tens sort podràs rentar-los i assecar-los a la rentadora. Si no, neteja'ls utilitzant un detergent suau amb unes gotes d'olis essencials i fregant les taques amb un drap. Deixa'ls assecar al sol i posa-li desinfectant abans de posar-hi les fundes.

Desinfecta el teu matalàs

Pot ser que siguis dels que renta sovint els llençols. Però, fa quant que no neteges el matalàs? Amb mitja tassa de bicarbonat de sodi (un potent antisèptic) i unes gotes d'olis essencials (de lavanda, menta, romaní) Aconseguiràs un remei casolà per desinfectar el matalàs.

Empolvora la barreja sobre aquesta part del llit i deixa-ho reposar durant almenys una hora. Després aspira-ho i així aconseguiràs eliminar els àcars de la pols i els bacteris del matalàs.

No t'oblidis de la resta del llit

Encara que és important rentar els llençols amb regularitat, no cal oblidar-de la resta de la roba de llit. Un cop al mes neteja les mantes, l'edredó i la funda del matalàs amb aigua calenta per eliminar qualsevol rastre de bacteris.

La resta de l'habitació

Per eliminar la humitat i la possible formació d'àcars és important ventilar tots els ambients. Prova a deixar les catifes al sol als matins si vols desinfectar sense haver de netejar-les.

Prova a purificar l'aire de l'habitació amb plantes com la dracaena, Bromelia, àloe vera o el ficus. Aquests vegetals eliminen de manera natural els anomenats compostos orgànics volàtils (COV), presents en mobles, pintures, impressores o productes de neteja.