L'Agència Espanyola de Consum, Seguretat Alimentària i Nutrició del Ministeri de Sanitat ha emès un avís després de manifestar 21 casos d'intoxicació alimentària per histamina després del consum de tonyina comprat en estat fresc entre el 5 i 6 de maig a Granada i a Cazorla (Jaén).

Setze dels afectats han estat localitzats a la ciutat de Granada i els cinc restants, a la localitat jiennense de Cazorla, després d'haver consumit aquest producte tant a domicilis particulars com en un restaurant, segons ha informat avui un comunicat de la Junta d'Andalusia.

Tots els intoxicats han cursat episodis lleus, "caracteritzats per picor de coll, rubor i suor facial, nàusees i vòmits, cefalees i eritema cutani". Cap ha necessitat ingressar en un centre hospitalari i tots han evolucionat favorablement i es troben en els seus domicilis.

La tonyina en què s'ha detectat la histamina ha estat comercialitzat per l'empresa d'Almeria Garciden, amb destinació a diferents comunitats autònomes - C. Valenciana, Múrcia, Aragó, Andalusia, Castella i Lleó, País Basc, Madrid i Catalunya-, així com a Itàlia i Portugal. El lot implicat és el 170419003251, i es comercialitza com a peces completes (lloms, cua, etc.) de tonyina fresca envasat al buit.

Aquest lot va ser venut per l'empresa entre el 25 d'abril i el 5 de maig, amb una data de caducitat de 10 dies a partir de la data de venda, de manera que en l'actualitat pot seguir comercialitzant, ha advertit la Junta d'Andalusia .

El producte està sent retirat tant per l'empresa de manera voluntària, mitjançant notificació als seus clients, i per les autoritats sanitàries andaluses i nacionals, a través de la xarxa d'alerta alimentària.

No obstant això, atès que la tonyina ha pogut ser adquirit en forma de filets o petites quantitats en diferents formats a peixateries o altres tipus de comerços que venguin a consumidor final, és possible que hi hagi en domicilis particulars per al seu consum.

Per això, es recomana que, si s'ha adquirit tonyina fresca entre el 25 d'abril i el 5 de maig, es posi en contacte amb el seu peixateria o comerç on es va comprar per preguntar si correspon al producte comercialitzat per l'empresa Garciden per " no consumir sota cap de les seves formes de preparació culinària ".

L'aparició de les histamines es relaciona amb una mala higiene en la manipulació dels aliments i, sobretot, per una mala conservació del peix, habitualment una elevada temperatura durant períodes de temps prolongat.

A més, la histamina és un compost present de manera natural en l'organisme que pot ser alliberat en reaccions al·lèrgiques i que resisteix els processos tèrmics com els propis del cuinat.