La quinoa, la chía o l'oli de coco són alguns dels productes als quals se'ls denomina com 'superaliments'. Però la veritat és que el terme no és més que una moda publicitària. És cert, que posseeixen un valor nutricional molt gran, però els experts alerten que, per si sols, no componen una dieta sana. És més, molts d'aquests aliments 'miraculosos' poden tenir efectes secundaris en el nostre organisme, sobretot quan es consumeixen en quantitat excessiva:

- Chía: Aquesta llavor, habitual en els 'smoothies', és rica en fibra i omega 3 i 6. S'ha de prendre amb abundant aigua per no produir molèsties estomacals i no és recomanable per a les persones amb problemes digestius, gasos o diarrea.

- Maca: Aquesta herba, que es sol presentar en pols, és coneguda pel seu poder energètic. No obstant això, també pot produir insomni, irritabilitat o diarrea. Per a persones amb problemes d'hipertensió, diabetis, tiroides, embarassades i durant la lactància la maca és contraindicada.

- Chlorella: Ajuda a netejar l'organisme i té un alt contingut en ferro, però en dosis elevades pot produir fotosensibilitat, augment de l'àcid úric, nàusees, malestar estomacal, gasos, flatulències o diarrea. Aquesta alga també pot contenir iode, pel que no és recomanable per a persones amb problemes de tiroides o asma.

- Te verd: Encara que té grans propietats antioxidants, si es consumeix en excés pot provocar irritabilitat, nerviosisme o insomni pel seu contingut en teïna. També pot produir malestar estomacal si es consumeix amb l'estómac buit i dificultar l'absorció de ferro. I compte, perquè el seu contingut en fluor pot resultar perillós en grans dosis en ser un potencial cancerígen.

- Espirulina: Aquesta alga és rica en ferro, micronutrients i proteïnes. S'ha de prendre amb abundant aigua ja que el seu consum pot provocar set i restrenyiment. Si es pren en excés, pot produir molèsties estomacals i picor a la pell.

- Aigua tèbia amb llimona i caiena: Aquesta beguda antiaging posseeix molts beneficis, però no es pot prendre de forma continuada, sobretot si tenim el ferro baix, ja que l'excés de llimona pot desmineralitzar-nos.

- Oli de coco: Pres de forma moderada no presenta problemes, però com aporta massa greixos saturats i calories, pot elevar el colesterol i el pes. En cap cas s'ha de substituir per l'oli d'oliva i molt menys utilitzar-se per cuinar o fregir.

- Pol·len: Aquest aliment és un autèntic regal per al nostre sistema immune, i s'ha convertit en l'aliment estrella de molts esmorzars vegans. No obstant això, pot produir reaccions al·lèrgiques, per la qual cosa el seu consum ha de introduir-se de forma progressiva.