Sensació de cansament? Fins i tot si no estem cansats, per què badallem si algú més ho fa? Experts de la Universitat de Nottingham, al Regne Unit, han publicat una investigació que suggereix que la propensió humana al badall contagiós és activada automàticament pels reflexos primitius en l'escorça motora primària, una àrea del cervell responsable de la funció motora.

El seu estudi, 'Una base neural per al badall contagiós', es publica a la revista acadèmica 'Current Biology'. Es tracta d'una altra etapa de la seva investigació sobre la biologia subjacent dels trastorns neuropsiquiàtrics i la seva recerca de nous mètodes de tractament.

Els seus últims descobriments demostren que la nostra capacitat per resistir el badall quan algú més a prop nostre badalla és limitada i el nostre desig de badallar s'incrementa si se'ns instrueix per resistir el badall. Però, no importa que tractem d'ofegar un badall, podria canviar la forma en què badallem, però no alterarà la nostra propensió a badallar. A més, la necessitat de badallar és individual per a cada un de nosaltres.

El director d'aquest estudi multidisciplinari, Stephen Jackson, professor de Neurociència Cognitiva a l'Escola de Psicologia de la Universitat de Nottingham, Reno Unit, explica: "Creiem que aquestes troballes poden ser particularment importants per a comprendre encara més l'associació entre l'excitabilitat motora i l'aparició dels ecofenomens en una àmplia gamma de patologies clíniques que s'han relacionat amb l'augment de l'excitabilitat cortical i / o disminució de la inhibició fisiològica com l'epilèpsia, la demència, l'autisme i la síndrome de Tourette ".

Els ecofenomens no són només un tret humà

El badall contagiós es desencadena involuntàriament quan observem al badall d'una altra persona; és una forma comuna d'ecofenomeno, com la imitació automàtica de les paraules d'un altre (ecolàlia) o accions (ecopraxia). I no són només els éssers humans els que tenen una propensió a encomanar el badall, sinó que ximpanzés i gossos també ho fan.

Els ecofenomens també es poden veure en una àmplia gamma de malalties clíniques relacionades amb l'augment de l'excitabilitat cortical i / o disminució de la inhibició fisiològica com la epilespsia, la demència, l'autisme i la síndrome de Tourette.

Es desconeix la base neural dels ecofenomens, de manera que, per veure el vincle entre l'excitabilitat motora i la base neural per el badall contagiós, l'equip d'investigació de Nottingham va utilitzar estimulació magnètica transcranial (TMS, per les sigles en anglès). Aquests experts van reclutar a 36 adults per ajudar amb el seu estudi i els voluntaris van veure videoclips de persones badallant i se'ls va entrenar per resistir-se al badall o per permetre'ls badallar.

Es va gravar als participants a tot arreu i es van comptabilitzar els seus badalls i badalls retinguts. A més, es va registrar contínuament la intensitat de la necessitat percebuda per cada participant de badallar. Utilitzant l'estimulació elèctrica també van ser capaços d'incrementar la necessitat de badallar.

"Aquesta investigació ha demostrat que l''impuls' s'incrementa tractant de detenir-se a un mateix. Utilitzant l'estimulació elèctrica vam ser capaços d'augmentar l'excitabilitat i, en fer-ho, elevar la propensió al badall contagiós badall. En la síndrome de Tourettes, si poguéssim reduir l'excitabilitat podríem disminuir els ticks i això és en el que estem treballant ", subratlla Georgina Jackson, professora de Neuropsicologia Cognitiva a l'Institut de Salut Mental.

A la recerca de tractaments personalitzats

La TMS es va utilitzar per quantificar l'excitabilitat cortical motora i la inhibició fisiològica de cada participant i predir la propensió al badall contagiós en tots els voluntaris. Les mesures de la TMS van demostrar ser predictors significatius de badalls contagiosos i van demostrar que la propensió de cada individu per el badall contagiós està determinada per l'excitabilitat cortical i inhibició fisiològica de l'escorça motora primària.

El professor Jackson subratlla: "Si podem entendre com les alteracions en l'excitabilitat cortical donen lloc a trastorns neurals, potencialment podem invertir-los. Estem buscant potencials tractaments no farmacològics personalitzats. Utilitza la TMS que podria ser afectiva en la modulació dels desequilibris en les xarxes del cervell ".