29 de setembre de 2017
29.09.2017
40 Años
40 Años

«En qüestió de drogues, el simple 'No ho facis' no serveix als joves»

Doctor José Cabrera, metge psiquiatre expert en Toxicologia

29.09.2017 | 13:16
«En qüestió de drogues, el simple 'No ho facis' no serveix als joves»

 Les drogodependències produeixen problemes severs en el desenvolupament de les persones però es poden evitar i detectar a temps.

Són un dels pitjors aliats de l´ésser humà, i en certs moments de la vida les seves conseqüències poden ser fatídiques. El consum de drogues en etapes primerenques, com l´adolescència, pot derivar en seqüeles per a la salut, sobretot en l´aspecte psicològic. El doctor José Cabrera, metge psiquiatre expert en toxicologia, desgrana els detonants i les conseqüències d´un hàbit que afecta milers de joves.

Com es detecta que un adolescent està consumint?
Cal estar atents, cal parlar amb els adolescents, seure amb ells i compartir les seves coses, acompanyar-los i donar-los un exemple de vida. Quan un adolescent comença a posar-se «estrany», cal pensar que les drogues hi poden estar pel mig.

Com es pot prevenir el consum en joves?
Només hi ha una opció vàlida per a aquest professional que s´ha dedicat a això durant diversos anys: l´exemple dels adults i la formació en valors des de petits. Cada vegada som més els que creiem que el simple «no ho facis» no arriba a la gent jove i molt menys als adolescents, que de per si exigeixen la veritat i estan en contra de les normes per naturalesa.

Els adolescents faran el que ens vegin als adults, el que la societat els ensenyi i el que fa el seu entorn present, així doncs, cal treballar en la família, l´escola, el barri i en els mitjans de comunicació, fonamentalment.

Quins problemes de salut pot comportar el consum de drogues en l´adolescència?
Un adolescent és una persona encara immadura en el seu desenvolupament psicobiològic; és molt més vulnerable a tot tipus d´estímuls negatius i les drogues d´abús ho són en elevada intensitat. Els efectes generals poden ser físics o psíquics.

Entre els primers poden desenvolupar problemes cardiocirculatoris, metabòlics o fins i tot d´índole tòxic i pot afectar diversos òrgans, segons el tipus de substància i la quantitat. Així fins a produir fallades cardíaques o hemorràgies que han portat a la mort, com bé és sabut.

I entre els psíquics, els més coneguts són les psicosis tòxiques, que en ocasions han generat fins i tot suïcidis, o el despertar d´alguna anomalia psíquica que estava latent com l´esquizofrènia.

Quin altre tipus de problema pot comportar aquest consum?
A part dels problemes físics i psíquics ja citats, ressalta el trencament de la seva línia vital per desmotivació, abandonament dels amics habituals, fracàs en els estudis, anomalies en les seves relacions familiars i de veïnat i, ja més lluny, «problemes de criminalitat».

És el consum de drogues una malaltia mental?
No hi ha dubte que la dependència a substàncies d´abús està etiquetada per l´OMS com un trastorn de la mateixa manera que la resta de les malalties psíquiques, i que ha de ser tractat des de la perspectiva biopsicosocial. Perquè el consum es defineixi hi ha d´haver dependència, regularitat i danys en tal consum. La presa esporàdica de drogues no entraria en aquest concepte.

Què és la comorbiditat?


Anomenem comorbiditat o patologia dual a la coexistència d´una drogodependència i un trastorn mental definit, si és possible aquesta redundància, ja que la pròpia dependència és per mèrits propis i segons l´OMS un trastorn del comportament a causa del consum de substàncies psicòtropes.
 
Tot i que ja fa més de 20 anys que es parla de patologia dual com la coexistència d´una addicció i un trastorn mental (Stowell 1992) i, a Espanya ja el 2000 el Dr Cases encunya el terme patologia dual, encara avui, el 2017, no hi ha acord ple en l´abordatge d´aquesta realitat clínica, i tot i que hi ha un ampli fòrum científic des de la Societat Espanyola de Patologia Dual, l´Administració pública no acaba d´entendre o «comprometre´s» amb aquesta situació que genera una mena d´«espai en blanc» en què ni uns ni altres escometen l´abordatge. «Avui la comorbiditat és una assignatura pendent en el tractament de les persones amb drogodependència».
 
Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Embaràs

Guia per a embarassades

redacció

 | 0

Et donem consells, t'ensenyem a fer massatges, t'expliquem què pots i no pots menjar...