L'Hospital Vall d'Hebron, de Barcelona, ha fet 2.031 trasplantaments de ronyó a persones adultes des del 1976. Els responsables del centre indiquen que es tracta d'una fita que s'ha assolit després de més de quatre dècades de treball i que demostra «l'alt nivell d'expertesa» dels seus professionals.

La institució ha celebrat l'efemèride destacant que el juliol es va assolir la xifra rodona de 2.000 trasplantaments renals en adult. El pacient que va protagonitzar aquella xifra està «en bon estat de salut» i «aviat» es reincorporarà al seu lloc de treball, segons expliquen els responsables de Vall d'Hebron.

Finalment cal destacar que a banda dels 2.031 trasplantaments en adults que s'han fet des de l'any 1976, també s'han fet 377 trasplantaments renals pediàtrics a l'Hospital Maternoinfantil des del 1981, en aquest cas als serveis de Nefrologia Pediàtrica i Urologia Pediàtrica.

El trasplantament 2.000

La intervenció durant la qual es va completar el trasplantament renal 2.000 es va fer el juliol passat. El receptor, Pedro V. G., de 56 anys i veí d'Alpicat, al Segrià, patia una malaltia renal d'etiologia no filiada (la mateixa situació que un de cada tres pacients candidats a trasplantament) i des de l'inici de l'any passat s'havia de sotmetre a diàlisi.

El procés va ser tot un èxit i el pacient va rebre l'alta una setmana després de la intervenció. Ara s'està sometent a un programa de seguiment amb visites periòdiques per assegurar el bon funcionament de l'empelt. Cal tenir en compte que, com explica el doctor Francesc Moreso, cap clínic de Trasplantament Renal, «el seguiment després del trasplantament renal és més freqüent durant els primers mesos, quan el risc de rebuig i de complicacions infeccioses associades al tractament és més gran, i a partir dels 6 mesos es fa un seguiment més espaiat».

En aquest cas, es fa de forma conjunta amb l'Hospital Arnau de Vilanova de Lleida. El doctor Moreso explica que el pacient «està en bon estat de salut i aviat es reincorporarà al seu lloc de treball».

També destaca que arribar als 2.000 trasplantaments de ronyó «és una fita per al nostre centre, i demostra la gran capacitat que té Vall d'Hebron per oferir el trasplantament renal als pacients que el necessitin».

Per la seva banda, el pacient, Pedro V. G., remarca que el fet de poder evitar les llargues sessions de diàlisi gràcies a l'èxit del trasplantament «m'ha permès gua-nyar qualitat de vida».

Tal com explica el doctor Daniel Serón, cap del Servei de Nefrologia, «el trasplantament és la millor opció terapèutica per al tractament de la insuficiència renal, i permet allargar i millorar la qualitat de vida dels pacients renals».

Però, «malgrat l'èxit del trasplantament, el nombre de procediments i bons resultats, cal seguir introduint noves estratègies que facilitin l'accés a aquest tractament al màxim nombre de pacients possible i, per tant, poder disminuir el temps en llista d'espera».