Al voltant del 7% dels parts, dels 69.094 que hi va haver a Catalunya el 2016, els han tingut dones amb diabetis, ja sigui gestacional, tipus 2 o tipus 1. La planificació durant la gestació, per reduir els riscos, així com la detecció de la diabetis gestacional i l'aplicació de mesures d'autocura juntament amb un tractament oportú són idees clau per poder garantir un embaràs saludable.

El Dia Mundial de la Diabetis, que es va celebrar el 14 de novembre, es va fixar com a objectiu fer una campanya per conscienciar les dones de la importància de la prevenció. Catalunya té 600.000 persones amb diabetis i, segons l'Enquesta de Salut, la malaltia afecta el 8,1% de més de 15 anys, i va augmentant la incidència amb l'edat. El lema «Diabetis i dona, pel dret a un futur saludable» acompanyava una jornada dedicada a la prevenció en les dones i reforçar la importància d'un accés equitatiu a l'atenció i educació per a les dones amb factors de risc o amb diabetis, ja sigui per augmentar la capacitat de prevenir-la o per aconseguir un control òptim de la malaltia i de les seves conseqüències.

Problemes de vista

Els oftalmòlegs recomanen a les dones embarassades una revisió ocular cada trimestre, per descartar la presència d'una retinopatia diabètica durant un període qualificat d'alt risc.

Segons l'Institut de Microcirurgia Ocular (IMO), l'RD és la complicació més habitual de la diabetis i la primera causa de ceguesa en edat laboral en el món desenvolupat. Des de l'IMO però, es recomana que la prevenció no s'ha de reduir únicament en l'etapa de l'embaràs, sinó que s'ha de mantenir en tota l'edat fèrtil de les dones, ja que la patologia pot aparèixer sense oferir símptomes.

Diagnosticar-la i controlar-la al més aviat possible fa que la incidència sigui menor, i es minimitzen les complicacions. També recorden que la diabetis gestacional normalment desapareix després del part i que, en aquests casos, el risc d'una RG és molt improbable.

Segons la Federació Internacional de Diabetis, més de 199 milions de dones viuen amb diabetis al món, i les desigualtats socio-econòmiques exposen les dones als factors de risc principals per a la diabetis com són l'alimentació poc saludable i la manca d'activitat física. Es calcula que la diabetis cada any causa 2,1 milions de morts entre la població femenina, a escala mundial.