Tot i que la cirurgia radical per extirpar la pròstata és el tractament més recomanat per a càncers localitzats, té un gran impacte en la qualitat de vida dels pacients. Són especialment preocupants els aspectes relacionats amb la incontinència urinària i la sexualitat, sobretot en pacients joves.

Per prevenir aquestes possibles seqüeles, tan limitadores per als homes, ResoFus és una tecnologia que permet eliminar el càncer de pròstata sense danyar ni els nervis ni el teixit sa del voltant, i així aconseguir un impacte inferior en les funcions erèctil i urinària i, en conseqüència, menys impacte psicològic.

«El tractament del càncer de pròstata mitjançant cirurgia convencional falla en dos punts que suposen greus conseqüències per a la qualitat de vida de l'home: la incontinència urinària i la disfunció erèctil. Ara, amb ResoFus és possible preservar els nervis de la regió, i per tant permet que el pacient tingui un major domini de les seves funcions sexual i urinària després del tractament», explica el doctor Marc Serrallach, uròleg de ResoFus Alomar.

Efectes de la cirurgia convencional

El 81% dels pacients té disfunció erèctil després de sotmetre's a la cirurgia convencional. Entre ells, els menors de 65 anys presenten més ansietat i més dificultats i necessitats relacionades amb la sexualitat. A més, aquests canvis en la seva vida sexual poden ocasionar efectes negatius en el seu estat emocional, i fins i tot alterar la percepció de la seva pròpia masculinitat. Diversos experts asseguren que això pot repercutir en el seu estat físic en forma de cansament, apatia i desmotivació.

D'altra banda, el 84% dels pacients sotmesos a cirurgia convencional mostra algun símptoma d'incontinència urinària. D'aquests, el 16% dels pacients presenta símptomes lleus, el 34% moderats i el 34% severs, segons un estudi publicat al Journal of Social and Clinical Psychology. «Alguns homes viuen la incontinència com una humiliació, amb angoixa davant la possibilitat de tacar-se o de fer mala olor i un gran temor a haver d'usar una sonda o bolquers», comenta Serrallach.

ResoFus, baixa agressivitat

Un altre dels avantatges d'aquest tractament és el seu caràcter ambulatori, atès que no cal fer cap incisió que impliqui revisions postoperatòries.

Els ultrasons d'alta freqüència són dirigits mitjançant un dispositiu introduït a través del conducte urinari sota anestèsia local. Com que no hi ha incisió quirúrgica, i gràcies a la seva precisió nanomètrica, no hi ha necessitat d'hospitalització i els pacients es recuperen ràpidament.

La baixa agressivitat del mètode de ResoFus el converteix en un tractament també apte per a pacients d'entre 70 i 80 anys, per als quals la cirurgia convencional ja no és una opció i fins ara les seves úniques alternatives eren la radioteràpia o la vigilància.