Metges i investigadors de l'Hospital de Sant Pau i l'Institut d'Investigació Biomèdica han aplicat per primera vegada una potent tècnica microscòpica per desvelar com les proteïnes es propaguen pel cervell en pacients amb demència amb cossos de Lewy, la segona causa de demència al món. Tot i que no n'hi ha dades precises, podria afectar més de 70.000 persones a l'Estat espanyol.

L'estudi mostra que les acumulacions d'un determinat tipus de proteïna, que causa anomalies en la funció de les neurones, també fan malbé els connectors funcionals entre neurones, la part més crítica de les neurones perquè la seva complexitat i mida microscòpica les fan difícils d'investigar. Els investigadors de Sant Pau, però, han pogut observar cervells de pacients amb demència amb cossos de Lewy amb una innovadora tècnica que permet obtenir resolucions fins ara inabastables.

Amb aquesta tècnica, els investigadors van analitzar més d'un milió de sinapsis i van observar que la sinucleÏna, una proteïna nuclear i sinàptica que és el principal component dels cossos de Lewy, es troba als dos costats de la sinapsi i suggereix que les acumulacions salten d'una neurona a una altra aprofitant la via de comunicació normal.