La diabetis «s'ha convertit en l'epidèmia del segle XXI», segons els experts. És quan els nivells de sucre (o glucosa) en la sang han augmentat, i és una malaltia crònica i incurable. Per això, ara com ara la prevenció és el millor tractament i passa per portar un estil de vida saludable.

Fer exercici. Es recomana fer 150 minuts d'exercici aeròbic a la setmana. Per exemple, nedar, cór-rer, ballar, practicar esports d'equip... És bo distribuir l'activitat en diversos dies, de manera que no passin més de dos dies consecutius sense fer exercici.

Dieta sana variada. En l'alimentació és important menjar molta fruita, verdures i hortalisses, i un predomini de greix vegetal, preferentment monoinsaturat, com l'oli d'oliva, fruita seca i alvocat. «És greix que t'aporta calories però transporta colesterol per la sang i l'elimina, mentre que el d'origen animal és el que s'acumula i obstrueix les artèries i d'aquí sorgeixen les complicacions», comenta l'endocrí José Ramón Calle. Aconsella consumir productes làctics desnatats, llegums, cereals, peixos i aus. De carn menys, i cuinada a la planxa.

Persones de risc i els prediabètics. Aquest col·lectiu ha d'anar amb compte i sotmetre's a una vigilància especial, i monitoritzar els nivells de glucosa. També es considera que a partir dels 45 anys cal vigilar la glucosa, fins i tot si no es presenta cap factor de risc. No cal deixar passar més de 3 anys abans de tornar a mesurar la glucosa. En dones amb diabetis abans de l'embaràs sempre es tractarà amb medicaments.