Un estudi de la Universitat de Pennsilvània (Estats Units) ha revelat que els nens que mengen peix almenys un cop per setmana dormen millor i tenen un quocient intel·lectual fins a 4 punts més alt de mitjana que els que el consumeixen amb menys freqüència o mai.

La troballa, que publica en el seu últim número la revista 'Scientific Reports', se suma així a l'evidència d'estudis previs que havien mostrat una relació entre els àcids grassos omega-3, presents en molts tipus de peix, el somni i la capacitat intel·lectual. No obstant això, no s'havien analitzat els tres factors en un mateix estudi.

En aquest cas, van utilitzar una mostra de 541 nens d'entre 9 i 11 anys de la Xina (54% nois, 46% noies), que van emplenar un qüestionari sobre la freqüència amb què havien menjat peix en l'últim mes. Així mateix, es van sotmetre a la versió xinesa de l'escala Wechsler, utilitzada per mesurar el quocient intel·lectual mitjançant diferents habilitats.

Després, els seus pares van respondre preguntes sobre la qualitat del son mitjançant un qüestionari estàndard que incloïa temes com la durada del son i la freqüència de la vigília nocturna o la somnolència diürna. Així mateix, els investigadors també van tenir en compte el nivell educatiu dels seus pares, la seva ocupació laboral, l'estat civil i el nombre de fills a la llar.

En analitzar conjuntament totes les dades, van descobrir que els nens que deien menjar peix cada setmana van obtenir 4,8 punts més en els exàmens de quocient intel·lectual, en comparació amb els que el menjaven rares vegades o mai. I aquells que en menjaven de vegades presentaven 3,3 punts més.

A més, l'augment del consum de peix es va associar amb menys alteracions a l'hora de dormir, el que segons els investigadors indica una millor qualitat general del son.

"La manca de son s'associa amb un comportament antisocial", ha destacat Adrian Raine, autor de la investigació, que recorda que altres estudis han apuntat que els suplements d'omega-3 redueixen el comportament antisocial, de manera que "no és massa sorprenent que el peix estigui darrere d'això ".

Davant aquesta troballa, els autors insisteixen en la necessitat d'iniciar als nens des de ben petits en el consum de peix, fins i tot des d'abans de complir el primer any de vida sempre que no tingui espines i es talli en trossos petits.