En plenes festes nadalenques, és habitual la ingesta d'aliments amb un alt contingut en sucres, fet que es tradueix en un agument de pes. A l'estat espanyol, la mitjana se situa en 3-5 quilos més per persona, segons dades de l'Institut Mèdic Europeu de l'Obesitat. Podem acabar les festes nadalenques sense que passin factura a la nostra salut i a la nostra forma física? Doncs sí. Mantenir el pes i la forma física és possible si tenim en compte alguns consells:

Selecció dels aliments

Seleccionar els aliments és clau per evitar un consum extra de calories. Els plats precuinats i aliments amb alta concentració de greixos saturats i sucres refinats passaran a un segon pla per compensar els excessos en els àpats familiars. I alguns aliments es poden substituir per altres: per exemple, en comptes de salses, complementar amb espècies o condiments més saludables, com una vinagreta lleugera o un suc de llimona.

Control de quantitats

La dinàmica dels menjars implica múltiples i variats plats en la taula i un clima distès en el qual no s'està controlant quantes porcions es menja de cada plat.

Al mateix temps, menjar a poc a poc fa que els aliments s'assimilin millor i que el senyal de sacietat arribi abans al cervell.

Exercici més intens

És recomanable augmentar la intensitat de l'exercici diari per cremar més calories i greixos acumulats. L'exigència de l'exercici en matèria de resistència cardiovascular i força ha de ser superior per augmentar la seva efectivitat.

Entrenament 4 dies a la setmana

Malgrat els dies de festa, la freqüència més adequada d'entrenament hauria de ser de quatre dies a la setmana, amb sessions d’entre 45 i 60 minuts. Perquè els resultats siguin visibles abans i després de les festes s'ha de seguir el pla de la forma més rigorosa possible, amb motivació màxima per aconseguir-ho.

Càrdio i exercicis en circuit

Sense oblidar l'escalfament i els estiraments per preparar el cos per a l'activitat i evitar lesions, la part principal de l'entrenament s’ha de basar en 5 repeticions d'un circuit de 5 exercicis amb 1 minutde descans entre repeticions i 20 minuts de treball cardiovascular, com córrer, nedar o anar amb bici.

Correcta hidratació

Tot i no patir les conseqüències de la calor de l’estiu, a l’hivern el cos també es pot deshidratar si no es pren la quantitat suficient de líquids. Hidratar-se bé, bebent aigua, és clau per al funcionament correcte de l'organisme i evitar lesions. El perill d’aquestes festes és que es canvia l'aigua per begudes ensucrades i alcohòliques, una de les causes dels augments de pes.

Retardar les compres

Amb el consum d'aliments i l'entrenament controlats, un truc per evitar picar i menjar dolços és no comprar-los fins que arribin els dies festius, malgrat que faci setmanes que els els torrons i els polvorons omplen prestatges als supermercats.

Correcta hidratació

Tot i no patir les conseqüències de la calor de l'estiu, a l'hivern el cos també es pot deshidratar si no es pren la quantitat suficient de líquids. Hidratar-se bé, bebent aigua, és clau per al funcionament correcte de l'organisme i evitar lesions. El perill d'aquestes festes és que es canvia l'aigua per begudes ensucrades i alcohòliques, una de les causes dels augments de pes.

Retardar les compres

Amb el consum d'aliments i l'entrenament controlats, un truc per evitar picar i menjar dolços és no comprar-los fins que arribin els dies festius, malgrat que faci setmanes que els els torrons i els polvorons omplen prestatges als supermercats.