L'Hospital Clínic de Barcelona ha presentat el programa Pell Sana, destinat a millorar el coneixement, prevenció, detecció precoç i tractament dels efectes adversos a la pell dels pacients amb càncer. L'objectiu és millorar la qualitat de vida dels afectats i ajudar-los a adaptar-se a la malaltia.

Durant el tractament del càncer dos de cada tres pacients tenen efectes secundaris cutanis que afecten la pell, els cabells i les ungles. A més de l'impacte físic, aquests efectes secundaris en la pell afecten el pacient en els àmbits funcional, psicològic, emocional i social. L'objectiu del programa Pell Sana és cuidar la pell dels pacients per limitar o retardar alguns dels efectes secundaris que puguin experimentar. «Tenir cura d'un mateix i aprendre a tractar els símptomes té un impacte psicològic positiu en la forma en què els pacients enfoquen i experimenten la malaltia», comenta Susana Puig, cap del servei de Dermatologia del Clínic.

Per desenvolupar aquest programa, s'ha format voluntàries del programa Amics del Clínic de l'hospital en les cures específiques que requereixen els pacients amb càncer que estan en tractament i en els diferents passos i productes a utilitzar per al maquillatge terapèutic.