El Parkinson és una malaltia neurodegenerativa que afecta les neurones del cervell, amb desordres mentals. La prevalença d'aquesta malaltia crònica ha augmentat perquè l'esperança de vida és alta. Afecta tant homes com dones i hi ha més probabilitats de patir-la a partir dels 65 anys. Amb tot, el 30% de diagnòstics són de persones de menys de 65 anys, i un de cada deu casos en té menys de 50. A Catalunya, unes 18.000 persones tenen Parkinson.

Símptomes i tractament

La malaltia es pot manifestar de diverses maneres i els símptomes poden canviar d'un malalt a l'altre. Els primers símptomes són tènues, es produeixen gradualment i poden durar molt temps: tremolor en repòs, rigidesa muscular, alentiment del moviment espontani, inestabilitat postural i alteració de la marxa. El tractament ha de ser individualitzat. No existeix tractament curatiu però es poden controlar els símptomes amb teràpia farmacològica, rehabilitadora i, en algun cas, quirúrgica.

Barcelona-Parkinson

Barcelona-Parkinson és un centre amb un equip de professionals mèdics dedicats al diagnòstic i al tractament integral del Parkinson i altres malalties anomenades de moviments anormals (distonies, tics, tremolors clínics, dolor crònic...). Atenen de manera integral tot el que està relacionat amb el diagnòstic, el tractament mèdic, la rehabilitació i la cirurgia del Parkinson, alhora que donen suport on-line a equips de treball i a consultes mèdiques relacionades amb la malaltia del Parkinson i amb altres moviments anormals. El repte és ajudar a millorar a pacients amb malalties neurodegeneratives de difícil solució amb procediments mèdics i quirúrgics.

Evolució del pacient

L'esperança de vida del pacient afectat per la malaltia de Parkinson és igual que la de la resta de la població si rep el tractament apropiat; no obstant això, la qualitat de vida disminueix a mesura que la malaltia avança.

La qualitat de vida també dependrà de la manera com s'hagi tractat el pacient: tractaments agressius amb altes dosis de l-dopa comportaran complicacions a curt termini, la majoria de vegades impossibles de controlar amb fàrmacs, la qual cosa portarà el pacient de forma precoç a la cirurgia del Parkinson.

Tractaments conservadors en fases inicials amb agonistes dopaminèrgics o inhibidors de la COMT retardaran l'aparició d'aquestes complicacions, encara que es creu que entre el 20% i el 30% dels pacients seran candidats quirúrgics.