Investigadors catalans han descobert que la contaminació dels motors dièsel augmenta un 20% el risc de patir un tipus d'ictus que afecta grans artèries, l'aterotrombótico, perquè el carbó negre o sutge que desprèn la mala combustió genera en inhalar-se inflamacions que poden obstruir vasos cerebrals.

En l'estudi, publicat a 'Enviromental Research', científics de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (Imim), l'Hospital del Mar i l'Institut de Salut Global Barcelona (ISGlobal) de Barcelona han analitzat dades de gairebé 3.000 pacients atesos a l'hospital per un ictus entre els anys 2005 i 2014.

"L'efecte nociu dels contaminants ambientals per a la salut de la població va molt més allà del seu impacte sobre els problemes respiratoris i el càncer", ha afirmat el colíder del treball i cap de Neurologia Clínica de l'Hospital, Jaume Roquer, que ha afegit que han demostrat que l'augment del carbó negre en el medi ambient també afecta al sistema circulatori cerebral, amb el risc d'ictus.

Per cada increment d'1,7 micrograms per metre cúbic de concentració de sutge en l'aire, el risc de sofrir un atac entre les 24 hores i 72 hores següents creix el 20%, perquè l'exposició a aquest contaminant incrementa les partícules inflamatorias del cos, creant "un estat pro trombótico", segons la també líder de l'estudi Rosa María Vivanco.

Es tracta de casos de persones que, de forma subjacent, ja sofreixen la malaltia ateroesclerótica i "la contaminació funciona com un desencadenant", en produir reaccions inflamatories que poden acabar provocant el despreniment de la placa d'ateroma que porta a l'obstrucció d'un vas cerebral i augmenta el risc d'ictus.

A curt termini

Estudis anteriors havien demostrat que aquesta contaminació augmenta la mortalitat per ictus a llarg termini i que hi ha una relació entre els alts nivells de sutge i les morts per patologies cardiovasculars, i aquests investigadors han detectat que aquest element procedent de la mala combustió dels motors dièsel "actua a curt termini com a desencadenant" d'aquest tipus d'ictus.

A més del sutge, van analitzar el possible efecte desencadenant d'ictus de les partícules inferiors a 2,5 micres (PM 2,5), però no van trobar cap relació entre els nivells d'aquestes i els casos d'ictus, i Vivanco ha alertat que això "no vol dir que no existeixi", sinó que, simplement, no ho han pogut demostrar a la seva àrea d'influència.

L'ictus aterotrombòtic està provocat pel despreniment de les plaques d'ateroma, que estan formades per colesterol, calci i altres substàncies que s'acumulen en les artèries i provoquen l'oclusió del vas.