Duque, Blitz, Candela, Júpiter... són alguns dels cavalls que conviuen a Entre Cavalls, el centre de psicoequinoteràpia de Manresa on Shadai Torres i el seu equip fan teràpia per a nens i adults.

L'equinoteràpia és un tipus de tractament terapèutic alternatiu i complementari que promou el desenvolupament integral de les persones i la millora de la seva qualitat de vida per mitjà del contacte i la relació amb els cavalls. «És un mètode que aporta beneficis físics i psíquics; permet estimular l'atenció, la concentració, treballar l'autoestima, l'autoconfiança, l'autonomia personal...», per això segons les necessitats de la persona i els objectius que es volen assolir «muntem unes activitats o altres, fem sessions personalitzades i a mida», explica Shadai Torres.

Actualment una quinzena de persones fan teràpia a Entre Cavalls. Els usuaris són molt variats, i passen pel centre tant nens com joves i adults que busquen els beneficis de l'equinoteràpia. «Fins i tot fem sessions de família, de parella o de grups», puntualitza Tor-res. Sí que és cert que amb els infants el treball que es fa és més «integral», per incidir en la part física, cognitiva i emocional. En aquest sentit Shadai Torres vol deixar clar que l'equinoteràpia no només tracta persones amb discapacitat o problemes socials o d'aprenentatge, sinó casos com per exemple la timidesa, «que treballem per vèncer-la». La idea és fomentar el creixement personal. Com es fa? El cavall és l'instrument de diverses tècniques i activitats que Entre Cavalls posa en pràctica a la pista, ja sigui al costat o a damunt del cavall. Segons Torres, «l'objectiu principal no és que les persones que periòdicament vénen a Entre Cavalls aprenguin a muntar a cavall, tot i que n'aprenen molt, sinó que notin una millora conductual, de relació, de superar les pors... i el cavall és el millor aliat per reforçar l'actitud positiva».

Gairebé quatre anys després de convertir una hípica en un centre d'equinoteràpia, la valoració és molt bona: «Estem molt contents. El mètode terapèutic té bona acceptació. I està demostrat, segons diversos estudis, que des del moment que hi ha contacte i vincle amb el cavall, la persona millora a nivell de relacions i de conducta», destaca Shadai Torres.

Gràcies a la seva experiència com a psicòloga i especialista en equitació terapèutica, constata que «el vincle de confiança i afectivitat que es crea amb el cavall és de molt profit per al treball psicoterapèutic». Tal com afegeix, «la sensibilitat del cavall amb les persones fa que serveixi de mirall del seu interior i al mateix temps els desperti els sentits i l'atenció». El contacte amb l'animal i l'entorn natural on es desenvolupa permet que «la persona es relaxi i gaudeixi d'una activitat altament motivadora i en contacte amb la natura», apunta Shadai Torres. I va més enllà: «S'estimula la relaxació del cos i aporta beneficis al sistema circulatori, respiratori, digestiu, etc.»

Els cavalls d'Entre Cavalls estan preparats per oferir equinoteràpia, explica Torres: «Treballem molt la confiança dels cavalls i la relaxació, aspectes clau perquè aquests animals puguin ser útils per a les teràpies que fem».

Per a més informació, es pot consultar el web entrecavalls.com.