L'Hospital Clínic de Barcelona ha posat en marxa un Hospital de Dia per a mares que acaben de tenir un fill i presenten trastorns mentals com la depressió o la psicosi postpart. El centre disposa de 10 places per a mares i 10-12 nadons amb una estada aproximada de tres mesos. Segons estudis internacionals s'estima que una de cada quatre dones embarassades podria presentar algun problema de salut mental -els més comuns són l'ansietat i la depressió- i que el 4% d'aquests trastorns serà greu o complex. Igualment, les mares amb patologies mentals prèvies, especialment amb trastorn bipolar o trastorns depressius, tenen un alt risc de descompensació en els primers mesos postpart. «Un dels objectius de l'Hospital de Dia Mare-Bebè és assegurar, en un espai terapèutic confortable, la continuïtat de l'atenció de la mare i del bebè, que afavoreixi el vincle i la cura», ha afirmat la coordinadora de la unitat, Lluïsa Garcia-Esteve.

«Aquesta unitat és un exemple clar de l'aposta per la salut mental, amb una inversió addicional de 70 milions l'any 2017», ha afirmat el director del Servei Català de la Salut (CatSalut), David Elvira, que ha precisat que el centre del Clínic ha tingut un pressupost de 400.000 euros per a la seva posada en marxa i primer any de funcionament.

«L'embaràs i el part fa que moltes dones estiguin en una situació de més vulnerabilitat i aquesta és una iniciativa que aposta clarament per solucionar problemes de salut mental amb clara perspectiva de gènere i amb grups vulnerables», va assenyalar Elvira, que va fer un recorregut per les instal·lacions -a la tercera planta de la seu de la Maternitat- acompanyat de Garcia-Esteve.

L'Hospital de Dia Mare-Bebè és un recurs terapèutic i voluntari, que ofereix teràpies intensives i específiques durant l'any següent al part i que evita l'efecte que té el fet de separar la mare del nadó, i facilita que la dona segueixi alletant i tenint cura de l'infant de manera supervisada, acompanyada i assistida. El centre disposa de 10 places per a mares i 10-12 nadons amb una estada aproximada de 3 mesos. Per tal d'atendre el nombre més elevat de mares i adequar els horaris a les diferents necessitats, l'estada pot ser parcial o completa, cosa que amplia l'oferta fins a 15-18 places. Es calcula que, anualment, es podran atendre 50-60 mares i els seus bebès de Barcelona i àrea d'influència metropolitana.