L'Hospital de Sant Pau de Barcelona ha fet aquest març la primera reconstrucció mamària que permet que les dones puguin recuperar la sensibilitat del pit de forma homogènia. Aquest tipus de cirurgia s'ha fet per primera vegada a l'Estat espanyol en el marc del Barcelona Breast Meeting 2018, que organitza el servei mancomunat de Cirurgia Plàstica de l'Hospital de Sant Pau i l'Hospital del Mar. Els assistents al congrés van poder veure en directe des dels quiròfans de l'Hospital de Sant Pau la primera intervenció d'aquestes característiques.

La reconstrucció mamària sensitiva és una tècnica que consisteix en la reinnervació del teixit propi de la pacient per aconseguir recuperar la sensibilitat del pit d'una forma homogènia en la mateixa cirurgia de reconstrucció de la mama.

Entre altres novetats, es va abordar de quina manera afecten les noves teràpies d'oncologia neoadvujants el plantejament quirúrgic del càncer de mama. En la trobada també es va posar sobre la taula quin hauria de ser el programa formatiu dels cirurgians que treballen en la cirurgia de la mama al segle XXI per garantir que tots aquests especialistes (ginecòlegs, cirurgians generals i plàstics) tinguin les habilitats i coneixements per garantir l'abordatge d'aquesta patologia amb els màxims estàndards de qualitat.

Una de cada 10 dones pateix càncer de mama al món occidental i a Catalunya és el tumor que provoca més nombre de morts en dones, i cada any se'n diagnostiquen més de 20.000 casos nous.