El departament de Salut ha recomanat als hospitals i als centres de salut públics que donin prioritat en les màquines expenedores dels hospitals i centres sanitaris a la fruita, les amanides, el menjar integral i l'aigua, davant altres productes com les galetes, la brioixeria, les llaminadures i les begudes energètiques.

L'objectiu de Salut és oferir un «missatge coherent», ja que si en aquests equipaments es fan espais de promoció de salut i prevenció «han de ser exemplars» en l'oferta d'alimentació saludable i no oferir productes processats o amb sucres afegits. La recomanació s'ha fet arribar als equips directius dels centres a través del document Recomanacions d'aliments i de begudes per a màquines expenedores en centres sanitaris perquè el tinguin present quan contractin aquests punts automàtics de venda.

A banda d'animar a implementar aquestes recomanacions, el document també suggereix la conveniència d'eliminar la publicitat de les màquines expenedores i d'incloure-hi missatges que promoguin, de manera atractiva, una alimentació saludable.

D'altra banda, tots els menjadors dels centres sanitaris públics de Catalunya estan acreditats amb el distintiu Amed, com a establiments de restauració promotors d'una alimentació mediterrània i saludable.

El departament de Salut ha adreçat aquestes recomanacions a través d'una carta signada pel director del Servei Català de la Salut, pel secretari general en funcions del departament de Salut, David Elvira, i pel secretari de Salut Pública, Joan Guix.

La Generalitat recorda que una alimentació saludable es basa en el consum d'aliments d'origen vegetal i mínimament processats, i que no seguir aquestes recomanacions es pot traduir en sobrepès, obesitat o diabetis tipus 2. De fet, un consum elevat, per exemple, de begudes ensucrades s'associa amb un risc més elevat de tenir problemes de salut crònics, sobretot cardiovasculars, i també càncers.