L'hospital Josep Trueta de Girona ha realitzat una operació "pionera" per extreure per via endoscòpica el recobriment intern de l'esòfag a una pacient amb càncer. La intervenció ha permès que la dona, de 55 anys i amb un carcinoma escamós superficial, conservi l'òrgan, que en la majoria de casos implica una cirurgia convencional on se li hagués hagut de treure l'esòfag. El centre realitza des de l'any 2016 operacions d'aquest tipus en casos de tumors molt localitzats però, fins ara, només s'havien fet extirpacions molt segmentades. Professionals del Servei de Digestologia, en col·laboració amb el Servei de Cirurgia General i Digestiva, s'han encarregat de dur a terme l'operació.

El Trueta va començar a practicar aquest tipus d'intervencions amb l'aplicació de tècniques d'endoscòpia l'any 2016. Fins ara, però, només s'havien fet extirpacions molt segmentades. Des de l'any passat, el Servei de Digestologia potencia aquest sistema per a neoplàsties incipients de còlon, estómac i esòfag. Uns tipus de càncers que, tot i estar en estadis inicials, tradicionalment s'erradiquen amb cirurgia convencional. Una situació que allarga el procés de recuperació dels pacients.

L'operació que el centre hospitalària ha realitzat ara ha permès extreure, a través de la boca, la meitat del recobriment intern de l'esòfag, un teixit de 8 centímetres de llargada que revestia tota la circumferència de l'òrgan. La pacient, una dona de 55 anys, pateix un tipus de càncer (carcinoma escamós superficial) que habitualment es tracta amb cirurgia convencional. La intervenció va durar aproximadament tres hores i la pacient s'està recuperant favorablement.

El centre preveu realitzar un centenar d'intervencions endoscòpiques d'aquest tipus cada any.

Un centre capdavanter

Els avenços en el camp de les endoscòpies i la millora de l'instrumental que s'utilitza permeten un nou escenari d'oportunitats d'aplicació de diferents tècniques per a cada cas. Una de les més innovadores és la resecció transmural endoscòpica. El Trueta va ser el primer hospital català en posar-la en pràctica el 2015 per als tractament dels tumors de còlon. La seva evolució permet un alt índex de precisió en el procés d'extirpació de l'àrea afectada. El Servei de Digestologia també és capdavanter en l'ús de l'anomenada radiofreqüència endoscòpica per al tractament de l'esòfag de Barrett, i en la dissecció endoscòpica submucosa amb bisturí endoscòpic.

Aquestes tècniques es duen a terme amb una sedació profunda, en comptes de l'anestèsia que s´utilitza en cirurgia convencional. Això simplifica la preparació per a la intervenció i permet al pacient una recuperació molt més ràpida.