Un equip de científics, liderat pel Centre d'Investigació Biomèdica de La Rioja (CIBIR), ha patentat i desenvolupat un nou medicament, encara en fase d'experimentació amb animals, per ralentir la pèrdua progressiva de memòria, que pot ser l'avantsala d'un futur fàrmac contra l'Alzheimer.

Així ho han anunciat la consellera de Salut del Govern de La Rioja, María Martín, al costat del director gerent de la Fundació Rioja Salut, Javier Aparicio, i l'investigador principal d'aquest projecte i de la Unitat de Angiogénesis del CIBIR, Alfredo Martínez, en una conferència de premsa.

Aquest nou projecte, liderat pel CIBIR en col·laboració amb l'Institut Aragonés de Ciències de la Salut i el Bionodostia Institut d'Investigació Sanitària, focalitza un dels principals problemes de salut que afecten a les persones majors i a una de les característiques principals de les malalties neurodegenerativas com és la malaltia d'Alzheimer.

La investigació té la seva base en una de les últimes troballes del CIBIR, que va determinar que l'absència de la proteïna adrenomedulina bloqueja la pèrdua de memòria, ha informat el director del projecte.

Els científics van comprovar, aleshores, que l'expressió d'aquesta proteïna en el cervell augmenta amb l'edat i s'acreix encara més en persones amb alzheimer.

Avaluació en dues fases

En el projecte actual, els investigadors, a partir d'aquest nou fàrmac, tractaran de demostrar si la disminució de l'activitat d'aquesta proteïna mitjançant l'ocupació del nou medicament és capaç de reduir la pèrdua de memòria en ratolins, segons Martínez.

Durant el seu projecte d'investigació, la capacitat de memòria dels animals serà avaluada en dues fases i, en primer lloc, es dividirà als ratolins joves i que no presenten pèrdues de memòria associades a l'edat en dos grups, del que el primer rebrà el nou medicament i el segon, una dosi de placebo.

Transcorreguts uns mesos, quan la pèrdua de memòria hagi fet la seva aparició, es repetiran les proves i es podrà comprovar si els animals tractats amb el fàrmac mantenen millor els seus records que els tractats amb placebo, ha explicat.

Per mesurar la capacitat de memòria en els animals d'experimentació, els científics del CIBIR acostumaran els rosegadors a la presència de dos objectes iguals al seu territori. Després d'un cert període, canviaran un dels objectes habituals per un altre.

El temps que el ratolí empri a reconèixer i analitzar tots dos objectes oferirà un valor que és proporcional a la seva capacitat retentiva.

Els resultats de la investigació seran publicats a finals de 2018 i si demostren l'eficàcia d'aquest inhibidor en animals d'experimentació, es realitzarà el desenvolupament preclínic i clínic per comprovar el seu efecte en éssers humans.