Un equip de científics, liderat pel Centre d'Investigació Biomèdica de la Rioja (CIBIR), ha patentat i desenvolupat un nou medicament, encara en fase d'experimentació amb animals, per alentir la pèrdua progressiva de memòria, que pot ser l'avantsala d'un futur fàrmac contra l'Alzheimer.

Aquest nou projecte focalitza un dels principals problemes de salut que afecten les persones grans i una de les característiques principals de les malalties neurodegenerativas com és la malaltia d'Alzheimer. La investigació té la seva base en una de les últimes troballes del CIBIR, que va determinar que l'absència de la proteïna adrenomedulina bloqueja la pèrdua de memòria, ha informat el director del projecte. Els científics van comprovar, aleshores, que l'expressió d'aquesta proteïna en el cervell augmenta amb l'edat i s'acreix encara més en persones amb Alzheimer.

Avaluació en dues fases

En el projecte actual, els investigadors, a partir d'aquest nou fàrmac, tractaran de demostrar si la disminució de l'activitat d'aquesta proteïna mitjançant l'ocupació del nou medicament és capaç de reduir la pèrdua de memòria en ratolins.

Durant el seu projecte d'investigació, la capacitat de memòria dels animals s'avaluarà en dues fases. Primer, es dividiran en dos grups els ratolins joves que no presenten pèrdues de memòria associades a l'edat, un grup rebrà el nou medicament i l'altre grup una dosi de placebo.

Al cap d'uns mesos, quan la pèrdua de memòria hagi fet la seva aparició, es repetiran les proves i es podrà comprovar si els animals tractats amb el fàrmac mantenen millor els seus records que els tractats amb placebo.

Per mesurar la capacitat de memòria en els animals d'experimentació, els científics del CIBIR posaran objectes al territori dels rosegadors perquè s'hi acostumin.

Després d'un cert període, canviaran un dels objectes habituals per un altre. El temps que el ratolí empri a reconèixer i a analitzar tots dos objectes oferirà un valor que és proporcional a la seva capacitat retentiva.

Els resultats de la investigació es publicaran al final d'aquest any 2018 i, si demostren l'eficàcia d'aquest inhibidor en animals d'experimentació, es realitzarà el desenvolupament preclínic i clínic per comprovar el seu efecte en éssers humans.