El Banc de Sèpsia de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron ja guarda més de mil mostres de pacients. Segons un comunicat d'aquest centre, només hi ha tres centres d'aquestes característiques a tot al món, els altres dos són a la Clínica Mayo de Rochester (Minnesota, Estats Units) i a la Universitat de Jena (Alemanya).

La sèpsia és una malaltia complexa, induïda per una infecció, que provoca alteracions de la funció dels principals òrgans vitals i que, en més del 20% dels casos, pot causar la mort. El banc de la Vall d'Hebron té un miler de mostres de pacients amb sèpsia, també en té d'aquests pacients entre 24 i 48 hores abans que haguessin desenvolupat aquesta infecció generalitzada i de persones sense sèpsia, que serveix de control. Actualment el Banc de Sèpsia té dos grans projectes en marxa: un per desenvolupar un dispositiu de diagnòstic ràpid i un altre per estratificar els pacients en funció de les seves característiques proteòmiques i metabolòmiques.

17.000 morts a l'Estat espanyol

A l'Estat espanyol moren 17.000 persones cada any per aquesta patologia. Quan a l'hospital es detecta un pacient que pateix aquesta patologia s'activa el Codi Sèpsia, s'extreu sang al pacient per analitzar la funció dels seus òrgans vitals i per identificar el microorganisme responsable de la infecció. Una part d'aquesta sang es guarda en tubs que s'emmagatzemen al Banc de Sèpsia, congelada a 80°C sota zero. Posteriorment, els responsables del Banc de Sèpsia contacten amb els pacients o els seus familiars per sol·licitar el seu consentiment per donar les seves mostres amb finalitats de recerca.

El doctor Juan Carlos Ruiz, codirector del banc i membre del Servei de Medicina Intensiva de l'Hospital Vall d'Hebron, explica que «aquesta informació es guarda en bases de dades segures i degudament anonimitzada» per tal de «realitzar estudis preservant l'anonimat dels pacients». «La funció d'aquest Banc de Sèpsia és servir com a base per realitzar estudis científics per millorar el diagnòstic i tractament d'aquesta patologia». Segons Ruiz, «és una eina molt útil», ja que «facilita enormement realitzar recerca en una patologia complexa i greu».